Valery de Voijs
Valery de Voijs ADHD 3 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

ADHD medicatie: welk medicijn is het meest geschikt?

Naar schatting heeft twee tot zeven procent van alle kinderen ADHD. Als je te horen krijgt dat jouw kind ADHD heeft, kan dat best even moeilijk zijn. Je zult samen met jouw zoon of dochter een manier moeten vinden om hiermee om te gaan. Het gebruik van medicatie kan voor sommige kinderen met ADHD hulp bieden. Of je medicatie wilt gebruiken, en welke medicatie het meest geschikt is, is afhankelijk van jouw situatie en kan van een aantal factoren afhangen.

Als je ervoor kiest om medicatie te gebruiken zijn een aantal geneesmiddelen die waarschijnlijk het eerst in je opkomen. Wat is het verschil tussen deze medicatie, wanneer (en voor wie) zijn ze het meest geschikt? En welke mogelijkheden bijwerkingen kan het veroorzaken?

ADHD: welke medicatie kies ik?

Medicatie voor ADHD is erop gefocust op de symptomen van ADHD te onderdrukken. De meeste ADHD medicatie bevatten Amfetamine (bijvoorbeeld Ritalin) of Dexamfatime (bijvoorbeeld Tentin).

Amfetamine

Amfetamine is het werkzame stofje in bepaalde drugs en medicatie. Zo vind je dit stofje terug in drugs als speed, cocaïne, XTC, en MDMA. Naast drugs bevatten ook bepaalde ADHD medicatie deze Amfetimine. Een vorm van Amfetamine dat in ADHD medicatie wordt toegevoegd is Methylfenidaat. Dit stofje wordt toegevoegd in medicatie als Concerta, Ritalin, Equasym XL en Medikinet CR.

Methylfenidaat

Kort uitgelegd heeft Methylfenidaat een kalmerende werking op de hersenen, en is voor zowel kinderen als volwassenen met ADHD geschikt. Als kinderen last hebben van ADHD symptomen, kan medicatie met Methylfenidaat hulp bieden. Deze symptomen zijn bij kinderen vastgesteld als ze druk zijn, moeite hebben met concentreren en heel druk zijn in hun hoofd. Als jouw kind kampt met één of meerdere van deze symptomen kan dat vervelende gevolgen hebben: hun schoolprestaties kunnen achteruit gaan en ze kunnen vaker verwikkeld raken in ruzies met vrienden of ouders.

Bijwerkingen Methylfenidaat

Methylfenidaat zorgt er dan dus voor dat kinderen met ADHD rustiger worden, waardoor ze zich beter kunnen concentreren zonder afgeleid te worden. Maar zoals de meeste medicatie hebben ook medicijnen met Methylfenidaat mogelijke bijwerkingen. Deze bijwerkingen kunnen zijn: slecht slapen, buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, hartkloppingen, nervositeit en een verminderde eetlust (waardoor er weer een groei achterstand kan ontstaan).

https://www.jmouders.nl/adhd-medicatie-gemakzucht-of-hulpmiddel/

Dexamfatime

Dexamfatime is een mildere vorm van Amfetamine, omdat dit medicijn (over het algemeen) minder mogelijke bijwerkingen veroorzaakt. Voorbeelden van Dexamfatime zijn ADHD medicatie als Adderol en Amfexa (tot 2020 werd dit merk verkocht onder de naam Tentin). Adderall is vooral in de VS populair, en wordt in Nederland verkocht op recept van een arts, onder de naam Dexamfetaminesulfaat.

Hoe werkt Dexamfatime?

In onze hersenen worden twee soorten neurotransmitters aangemaakt: dopamine en noradrenaline (waardoor we ons tevreden voelen). Mensen met ADHD hebben over het algemeen een lagere dosis van deze twee stofjes. Daardoor hebben zij dus meer moeite met het vasthouden van hun concentratie, en het onderdrukken van impulsen. ADHD medicatie met Dexamfatime stimuleren dan de aanmaak van deze neurotransmitters

Bijwerkingen Dexamfatime

Ook al hebben medicatie met Dexamfatime minder bijwerkingen dan medicatie met Amfetamine, kunnen er alsnog een aantal bijwerkingen optreden. De meest voorkomende (bij 10% – 30% van patiënten) bijwerkingen zijn: verminderde eetlust en een zenuwachtig gevoel (wat kan resulteren in slapeloosheid). Ook kunnen bijwerkingen als hoofdpijn, hartkloppingen, buikpijn, misselijkheid, braken en bepaalde psychische klachten voorkomen.

Een volledige lijst met merknamen van ADHD medicatie (met zowel Amfetamine en/of Dexamfatime) vind je hier. Toch niet zo’n fan van medicatie? Dan kunnen deze manieren misschien hulp bieden.

ADHD maar liever geen Ritalin? Deze 7 alternatieven kun je proberen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.