Thom Voogt
Thom Voogt ADHD 8 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

TikTokker Roeland vertelt bij Nadia over leven met ADHD: ‘Ik leef voor de prikkel’

De kans is groot dat je in je omgeving iemand kent die het heeft, ADHD. „Steeds meer mensen hebben ADHD en slikken hier medicijnen voor.” Zo begon Nadia Moussaid gisteren de uitzending van haar programma Nadia. Daar waren een aantal mensen aanwezig die ook ADHDH hebben en zij vertelden onder meer wat dat betekent voor hun dagelijks leven. Waaronder TikTokker Roeland Wendel, die online filmpjes maakt over dit naar eigen zeggen „grote deel” van zijn leven.

Drugs, adoptie en online daten zijn slechts enkele van de inmiddels toch al vele diverse onderwerpen die het programma heeft behandeld. Gisteren ging het nog over discriminatie op de arbeidsmarkt. Zo vertelde Amin Asad dat hij vanwege zijn achternaam geen baan kreeg.

TikTokker bij Nadia over ‘chaotisch leven’

Maar hoe is het nou om te leven met ADHD? Roeland Wendel maakt video’s op het sociale mediakanaal TikTok. Daar heeft hij overigens al bijna 100.000 volgens. Bij Nadia vertelt hij over de content die hij maakt: „Ik maak meer dan alleen ADHD-video’s, maar het is een groot onderdeel van mijn leven.”

Dat leven is volgens hem zelf vaak een chaos. „Ik ben over het algemeen alles kwijt. Het is een chaos. Zowel in mijn hoofd als in mijn leven en in mijn kamer.” Hij geeft aan dat in de studio zitten heftig is, maar dat hij het wel kan hebben. „Ik ben er inmiddels achter dat ik leef voor de prikkel”, verduidelijkt hij. „Dat is eigenlijk een beetje andersom dan de meeste ADHD’ers zullen hebben. Die vinden het frustrerend, maar ik ga juist die toppen opzoeken. Dus dat zijn de dingen die ik er wel fijn aan vind eigenlijk.”

ADHD-diagnose op latere leeftijd

Naast Roeland zijn er nog meer gasten aanwezig die vertellen over hun leven met ADHD, waaronder Aya Kelderman. Zij kwam er pas achter dat ze ADHD had toen ze al 37 was. „Ik ben bij veel psychiaters geweest met verschillende klachten, ik dacht depressieve klachten. Totdat één van de vele psychiaters zei dat de depressieve klachten ook konden komen door de onbehandelde ADHD. Dat was een hele andere invalshoek, die had ik nog niet eerder gehoord.”

Aya laat weten een combinatie te hebben van ADHD en ADD. Hierdoor kon ze zich op school vroeger ook niet goed concentreren, blijkt nu. Dat had een hoop gevolgen. „Ik werd gepest, viel buiten het systeem, voelde dat ik nergens bij hoorde. Niet in deze maatschappij. Ik ging drugs gebruiken en ging disfunctionele relaties aan.” Ze verduidelijkt daarna dat ze de drugs recreatief gebruikte. Ze vertelde in een gesprek met een psychiater dat ze door het gebruik van cocaïne en speed rustig werd, bijvoorbeeld op feesten. „Toen zei hij: er zijn misschien ook andere manieren. En zo zijn we er achter gekomen dat ik ADHD heb.”

Aya slikt nu medicijnen en zegt daar „heel blij” mee te zijn. „Die zorgen er voor dat alles gefilterd binnenkomt. Dat het behapbaar wordt. Als ik het niet doe, zou ik niet kunnen reageren op jouw vraag”, vertelt ze aan de presentatrice. „Ik kan dan niet functioneren in deze maatschappij of op mijn werk. Ik gebruik het om iets gedaan te krijgen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.