Wilma Groothuis
Wilma Groothuis ADHD 7 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek: nieuwe manier om ADHD-symptomen bij kinderen op te sporen door Virtual reality

ADHD is het meest voorkomende psychiatrische probleem bij kinderen en adolescenten. Alleen is het soms lastig te diagnosticeren, waardoor er misschien een lange tijd voorbij gaat voor het bekend is of iemand ADHD heeft. Daar hebben onderzoekers nu misschien wel een oplossing voor gevonden.

Finse onderzoekers introduceren namelijk een VR-game die ADHD-symptomen zou weten te achterhalen, op een betere manier dan de traditionele methoden.

Interviews en vragenlijsten

ADHD, ook wel bekend als aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, is een gedrags- en emotionele stoornis. Om deze stoornis te diagnosticeren, moeten patiënten hun symptomen beschrijven aan specialisten of vragenlijsten en tests doen. Ze worden gediagnosticeerd op basis van subjectieve waarnemingen. Symptomen op zich zijn niet voldoende om ADHD te bevestigen.

Finse onderzoekers vonden dat dit op een betere en makkelijkere manier kon en zij kozen voor een praktische benadering. Zij observeren patiënten in alledaagse situaties en maken daarbij gebruik van virtual reality en eye-tracking. Met virtual reality lijkt het alsof je in een andere wereld bent, door middel van een speciale VR-bril.

VR-game EPELI

Onderzoekers van de universiteiten van Helsinki, Aalto, en Åbo-Akademi ontwikkelden een VR-game met de naam EPELI (Executive Performance in Everyday Living), die bedoeld is om ADHD te helpen diagnosticeren. In het spel zijn de kinderen in een virtuele kamer en voeren ze alledaagse taken uit, zoals de kamer schoonmaken of het bed opmaken. Ondertussen krijgen ze te maken met allerlei afleidingen, zoals speelgoed en blaffende honden en ze hebben veel mogelijkheden tot interactie.

“De game biedt een lijst met taken die het dagelijkse leven simuleren, zoals tandenpoetsen en een banaan eten”, vertelt ontwikkelaar Topi Siro aan de Amerikaanse site Mixed. “De speler moet de taken onthouden, ook al zijn er afleidingen in de omgeving, zoals een tv die aan staat. De game meet alles: hoe vaak het kind op de besturing klikt en hoe efficiënt hij of zij de taken uitvoert. Efficiëntie correleert met functioneren in het dagelijks leven, iets waar kinderen met ADHD vaak moeite mee hebben.”

Blik bleef langer stilstaan

De onderzoekers testten het spel met 37 kinderen met de diagnose ADHD en 36 kinderen in een controlegroep. De onderzoekers gebruikten eye-tracking, daarmee meten ze de oogbewegingen van de deelnemers terwijl ze de taken voltooiden. “De blik van de kinderen met ADHD bleef langer stilstaan bij verschillende objecten in de omgeving en hun blik sprong sneller en vaker van de ene plek naar de andere. Dit kan duiden op een vertraging in de ontwikkeling van het visuele systeem en een slechtere informatieverwerking dan andere kinderen”, vertelt Liya Merzon, een promovendus aan de Aalto University.

Deze methode is erg praktisch, maar daarnaast is het voor de kinderen ook een leukere en interessantere manier om ADHD te diagnosticeren dan de standaard testen. “Ik zie virtual reality als een interessant hulpmiddel, omdat het kan worden gebruikt om precies te controleren wat er in de stimuluswereld gebeurt en tegelijkertijd informatie te verzamelen over gedrag in een natuurlijke situatie”, vertelt Linda Henriksson, expert bij EPALI.

Aanpak gebruiken voor autisme

Of we in Nederland deze methode overnemen, is natuurlijk de vraag. De onderzoekers zijn in ieder geval erg enthousiast en denken er al over na om deze aanpak ook te gebruiken om autisme, hersentrauma en spraakproblemen vast te stellen.

8x fijne activiteiten voor kinderen met ADHD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.