Redactie
Redactie Agressief 19 jun 2018

Agressief gedrag

antwoord

Als een kind van deze leeftijd agressie laat zien, kan dat verschillende oorzaken hebben. Op basis van je mail is het voor mij niet mogelijk te zeggen wat er bij jullie speelt. 
Ik zal een aantal dingen noemen die mee kunnen spelen en waar je eens over kunt nadenken of die je kunt proberen. Het is geen volledig overzicht, maar wellicht zijn er dingen bij die op jullie situatie of jouw zoontje van toepassing kunnen zijn.

  • Komt het echt ‘uit het niets’ wat hij doet? Door hem een tijdje goed te observeren kun je zien of er echt geen aanleiding voor is of dat het toch een reden kan hebben. Hou het een tijdje bij en schrijf het op: wat gebeurt er, wanneer, bij wie, is er een aanleiding en wat helpt het beste om het te stoppen.
  • Kinderen nemen gedrag van anderen over. Dat wat ze veel om zich heen zien, kopiëren ze snel. Let er dus eens op hoe de anderen in huis en omgeving op elkaar reageren, en hoe je zelf naar je kind reageert. Hoe fysiek ben je of zijn jullie naar elkaar en je kind toe? Schreeuw je zelf als je boos bent? 
  • Kinderen hebben rust, structuur en duidelijkheid om zich heen nodig. Zorg voor een vaste dag- en weekindeling, zodat heel duidelijk voor hem is wie er voor hem zorgt of afspraken maakt met hem. Ook al zijn er meerdere mensen in huis die helpen bij de opvoeding. Het ingrijpen bij ongewenst gedrag kan het beste in principe door jou gebeuren als je erbij bent. Iedereen een beetje laten opvoeden en ingrijpen werkt vaak minder goed. 
  • Kinderen hebben ook voldoende gerichte (één op één) aandacht nodig, in ieder geval van hun ouder(s)/verzorger(s). Krijgen ze te weinig aandacht, dan kunnen kinderen letterlijk gaan schreeuwen om aandacht of dit in de vorm van fysiek gedrag uiten. Zorg voor regelmatig momenten op een dag dat je echt met je kind speelt, bezig bent of naar hem luistert. 
  • Het is belangrijk dat je bij dit soort gedrag heel duidelijk, steeds op dezelfde manier en consequent ingrijpt. En dat allemaal in huis. Niet terugslaan of tegen hem schreeuwen, dat maakt het alleen maar erger. Hij moet leren dat dit gedrag niet mag en dat het hem niks oplevert. Kort en duidelijk benoemen wat je niet wil dat hij doet en dat het pijn doet. Vertel hem ook wat je wel wil zien van hem. 
  • Zorg dat je hem voldoende prijst voor leuk, sociaal en fijn gedrag. Ook als hij dingen oplost met woorden of zonder fysiek gedrag. Benoem hoe fijn en goed dat is. ‘Heel goed, je vindt dit niet leuk en vertelt het mij zonder te schreeuwen. Zo kan ik je horen en dat vind ik fijn.’ 
  • Steeds als hij schreeuwt, kun je ook zeggen: ‘Als je schreeuwt/huilt begrijp ik je niet. Vertel me maar met woorden wat er is, dan luister ik naar je.’ Of: ‘Als je erg moet schreeuwen, ga je even op je kamer tot rust komen. Als het over is, mag je direct weer terug omen.’ Dat is geen straf maar een hulpmiddel om af te koelen. 
  • Hoe is zijn gedrag op andere plekken dan thuis? Op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf? En met andere kinderen? Gaat dat wel goed? Wanneer een kind overal zo agressief reageert, is het belangrijk om samen met een deskundige verder te kijken wat ermee kan spelen en hoe hij het beste kan leren dat het anders moet. Wellicht ligt er iets aan ten grondslag, waar extra hulp voor hem of voor jullie bij nodig is. Wacht daar niet te lang mee!
Reageer op artikel:
Agressief gedrag
Sluiten