Redactie
Redactie Opvoeden 23 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Alleen fietsen: wanneer is dit verantwoord?

Kinderen zullen op een gegeven moment vragen of ze alsjeblieft alleen mogen fietsen. Of het nou naar school, een vriendje of de sportclub is, het geeft ze een gevoel van zelfstandigheid en vertrouwen. Maar wanneer is een kind hieraan toe?

Alleen fietsen

Het is lastig om te zeggen wanneer, waar en tot hoe laat je een kind alleen kunt laten fietsen. Elk kind, elke situatie en elke route is anders. De afstand is vaak niet het probleem, maar als ouder kun je een aantal dingen meenemen in je overwegingen.

Zelfstandigheid van het kind

Hoe zelfstandig en voorzichtig is je kind bijvoorbeeld in het algemeen en in het verkeer cq. de buitenwereld? Sommige pubers kunnen nu eenmaal meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid aan dan andere. Bovendien kun je met de één heel goede afspraken maken – waarvan je weet dat hij zich eraan houdt – terwijl de ander wellicht wat moeilijker te vertrouwen is. Houd hier rekening mee bij je besluit.

Communiceer je beslissing

Wanneer je besluit dat jouw kind er nog niet aan toe is, kan het voorkomen dat dit niet goed valt. Het is natuurlijk ook heel begrijpelijk dat je kind je onredelijk vindt, wanneer hij of zij van mening is prima alleen te kunnen fietsen. Dat past bij het verlangen naar zelfstandigheid.

Het is belangrijk om begrip te tonen voor het feit dat dit een wens is en erkennen dat het vervelend is om niet alleen te mogen fietsen. Dit helpt vaak om een goede basis te leggen voor verdere afspraken.

Wat naar pubers toe goed werkt is vanuit jezelf aangeven hoe je erin staat. In plaats van ‘dat is gevaarlijk en er gebeuren heel vaak enge dingen’, kun je beter zeggen: ‘ik vind dat niet prettig, want dan maak ik me zorgen dat er iets kan gebeuren onderweg’.

Kijk ook hier eens voor handige tips voor een goed gesprek met pubers.

Maak samen een plan

Om te beginnen kun je samen kijken wat je kind precies zou willen. Wanneer komt het voor? En wat vind jij wel en niet goed? Zo neem je het heel serieus en denk je er echt samen over na.

In welke situaties zouden jullie kunnen afspreken dat het wel mag (bijvoorbeeld overdag of tot een bepaald tijdstip), welke alternatieven zijn er te bedenken waarin jullie je allebei kunnen vinden (ergens blijven slapen, een vriendje mee naar huis nemen en samen fietsen). Of is er een iets langere route die minder afgelegen is waar jij je wel in kunt vinden?

Overleg ook eens met andere puberouders uit de buurt. Hoe doen zij het, wat zijn hun afspraken? Sommige stukken zijn echt niet fijn om als jongere – zelfs als volwassene – alleen te fietsen. Als jij meent dat deze route daaronder valt, dan is het verstandig voet bij stuk te houden.

Maar het is belangrijk dat goed te overwegen en te onderbouwen, zodat je echt achter je besluit staat. Dan pas is het helder voor je kind en stopt de eventuele discussie. Fiets de route eens samen in het donker dan kunnen jullie het goed afwegen.

En bedenk voor jezelf wanneer het dan eventueel wel mag, want die vraag komt geheid!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.