Redactie
Redactie Mentale gezondheid 22 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Je kind vertoont thuis opstandig gedrag maar is buitenshuis een engeltje: hoe zit dat?

Je ziet wel vaker dat kinderen thuis ander of minder opstandig gedrag laten zien dan elders. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

Er zijn diverse mogelijkheden waarom een kind zich thuis en buitenshuis heel anders gedraagt. Het kan een momentopname zijn, maar het kan ook op frequente basis voorkomen.

Opstandig gedrag: waarom wel bij jou en niet bij anderen?

Zie hier een korte opsomming van een aantal redenen die dit kunnen veroorzaken.

  • Vreemde ogen dwingen.
  • Het feit dat ze ergens anders zijn waar het bijzonder, spannend of leuk is.
  • Sommige kinderen kost het moeite om buitenshuis waar veel indrukken en prikkels zijn – alles te verwerken. Zodra ze dan thuis in hun vertrouwde omgeving zijn, komt de ontlading en laat het kind ander, meer opstandig gedrag zien. De spanning en alle indrukken komen er dan thuis uit.

Het kan ook zo zijn dat ouders hun kind thuis niet goed aanpakken en benaderen. Dat de opvoeding niet verloopt zoals goed is voor een kind of dit bepaalde kind. En dan kan dat de reden zijn voor het verschil in gedrag. Wat bij jullie de oorzaak is, kan ik zo natuurlijk niet zeggen. Kritisch naar jezelf en de situatie kijken kan wel duidelijkheid bieden.

Welke van de volgende adviezen passen jullie toe of kun je verbeteren?

Hieronder staan een aantal handige pointers die je kunnen helpen om het opstandige gedrag van je kind thuis te beperken.

  • Zorg voor voldoende rust en regelmaat in huis en op de dag. Maak vaste routines daar waar het kan. Kinderen die opstandig gedrag vertonen houden meestal van deze duidelijkheid en door daar veel aandacht aan te besteden kan het een stuk relaxter worden.
  • Zorg dat er heel duidelijke afspraken, regels en grenzen zijn. Maak vaste basisafspraken en hou je daar ook echt aan. Opstandige kinderen (en eigenlijk alle kinderen) hebben heel veel behoefte aan duidelijkheid. Wees ook heel consequent, ook in het aanpakken van het negatieve gedrag. Nee = nee en afspraak = afspraak. Sjoemel je daar te veel mee, dan gaat het kind ermee aan de haal maar daar kan het dan zelf niks aan doen… Daar moet jij dan in veranderen.

Nog een paar handige tips:

  • Zorg dat je veel aandacht besteed aan positief gedrag. Voor dat wat goed gaat, lief is of waar je kind zijn best doet geef je een compliment.
  • Geef je kind voldoende (één op één) aandacht en doe regelmatig iets leuks met hem of haar.
  • Onthoud dat lastig gedrag van een kind nooit zomaar ontstaat. Daar zit wat achter en de kunst is om te ontdekken wat. Dan kun je werken aan de oplossing. Een kind is nooit voor zijn lol lastig. Het komt voort uit onmacht van het kind of uit onmacht van de ouders. Hoe dan ook: er moet iets iets gebeuren om te zorgen dat het vermindert! Lukt dat jullie samen niet, dan zou ik daar hulp bij zoeken.

Meer lezen over opstandig gedrag?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.