Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 10 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Reinier (45): ‘Toen mijn kinderen pubers werden ben ik apart gaan wonen van mijn gezin’

Niet iedere ouder vindt het ouderschap makkelijk. Reinier vond het vaderschap altijd een leuke uitdaging, maar dit veranderde toen zijn kinderen pubers werden. “Ik heb in goed overleg met mijn vrouw besloten om apart van ze te gaan wonen. Ik trok het gewoon niet meer.”

“Mijn vrouw en ik zijn inmiddels achttien jaar getrouwd. Zestien jaar geleden werd ik vader van mijn eerste zoon, Louis. Twee jaar later kregen we nog een zoon, Sam. Ik vond het vaderschap direct een leuke uitdaging. Vanaf de eerste dag waren ze al nieuwsgierig en aanwezig. Vooral dat laatste vond soms best wel heftig, want ik heb autisme. De rust die ik af en toe nodig had, was onmogelijk met twee stuiterballen in huis. Gelukkig had ik op zolder mijn eigen kamer waar ik me, als het mij teveel werd, kon terugtrekken.

Opstandig

Lang ging het goed, tot onze twee jongens in de puberteit kwamen. Ze werden bijdehand, opstandig en waren het nergens meer mee eens. Dit is natuurlijk helemaal niet raar voor pubers, maar voor mij voelde het erg heftig. Het werd zelfs zo erg dat ik mij soms hele dagen opsloot in mijn zolderkamer. Zo hoefde ik hen niet te zien of tussen hun ruzies te zitten.

Apart gaan wonen

Mijn vrouw weet als geen ander hoe ik in elkaar zit, maar na een tijdje merkte ik dat er tussen ons meer afstand begon te komen. Hoe hard ik ook mijn best deed, het lukte mij niet om met de onrust in huis om te gaan. Gelukkig zag mijn vrouw het aan mij. In goed overleg heb ik besloten om apart te gaan wonen. Doordat we op ons huis in Amsterdam geen hypotheek meer hadden staan, konden we een hypotheek krijgen en een appartement op vijf minuten van ons huis kopen. We hebben afgesproken dat ik daar woon tot de jongens gaan studeren. Daarna gaan we een switch maken en kunnen zij in het appartement gaan wonen.

Eigen appartement

Ik woon nu een halfjaar in mijn eigen appartement en ik ervaar ontzettend veel rust. Echt iets waar ik al die tijd naar heb verlangd. De afstand tussen mij en mijn gezin heeft ons goed gedaan. Ik hoef maar vijf minuten te fietsen en dan zie ik ze weer. Ik probeer elke avond met mijn gezin te eten en één van de weekenddagen proberen we een familiedag te plannen. Ook heb ik minimaal één keer in de week een date-avond met mijn vrouw. De rest van de tijd ben ik thuis aan het werk of kan ik in alle rust doen waar ik zin in heb.

Goede oplossing

Veel mensen vinden onze oplossing misschien raar, maar voor ons is dit de beste oplossing. Als we langer hadden gewacht met praten en het vinden van een geschikte oplossing, dan waren we misschien uit elkaar geweest. Een huwelijk van achttien jaar weggooien, dat had ik mezelf nooit kunnen vergeven.”

Je kind vertoont thuis opstandig gedrag maar is buitenshuis een engeltje: hoe zit dat?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.