Redactie
Redactie Ouders 6 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Op een rijtje: dit zijn de voordelen van co-ouderschap

Geen enkele ouder zit erop te wachten om zijn of haar kinderen te moeten gaan ‘delen’. Maar jullie hebben de beslissing gemaakt: jullie gaan uit elkaar. Er zal dus een regeling moeten komen voor de kinderen, want jullie willen beide niets van ze missen.

Tegenwoordig kiest daarom een kwart van de gescheiden ouders voor co-ouderschap.

Co-ouderschap

Co-ouderschap is vaak een fijne oplossing voor zowel de ouders als de kids, ondanks de vervelende situatie waarin jullie zitten. Beide zien jullie de kids evenveel (en de kinderen jullie) en ook de zorg- en opvoedtaken worden zo evenredig verdeeld. Hoewel het niet leuk is om je kinderen voor een paar dagen ‘weg te geven’, zitten er ook best wat voordelen aan co-ouderschap.

De voordelen van co-ouderschap op een rijtje:

  1. Kinderen hoeven niet (onbewust) een keuze te maken tussen beide ouders. Ze zien elke ouder even veel en even vaak.
  2. Kindjes hechten zich veilig aan beide ouders.
  3. Beide ouders zorgen evenveel voor het opvoeden van en zorgen voor de kinderen.
  4. Jullie hebben beide evenveel tijd voor werk of sociale contacten en zo kan je zelf ook weer je leven opbouwen na zo’n heftige periode.
  5. De kosten voor de kinderen zijn ongeveer gelijk als de verdeling zo gemaakt wordt dat doordeweeks en weekend afgewisseld wordt.
  6. Ouders hebben evenveel kwalitatieve tijd met de kinderen en hun sociale activiteiten, zo weten ze beide wat er speelt in het leven van de kids.

Communicatie

Belangrijk hierin is natuurlijk wel dat jullie als ouders op een goede manier kunnen communiceren en afspraken met elkaar kunnen maken. Ook moeten jullie het vertrouwen in elkaar hebben om de kindjes bij de ander achter te laten. Daarnaast is het fijn voor beide ouders om elkaar te betrekken en op de hoogte te houden in de opvoeding. En natuurlijk is het voor de kinderen en jullie zelf handig om bij elkaar in de buurt te (blijven) wonen.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Echtscheiding-wijzer

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.