Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf School 5 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Experts aan het woord: 5 x punten om te overwegen voordat je je kind een klas laat overdoen

Je kind een klas laten overdoen of niet? Het is een vraagstuk dat veel gedachten en vragen met zich meebrengt. Is het wel goed voor zijn of haar ontwikkeling? En hoe erg gaat hij of zij z’n vriendjes missen? Een lastige situatie voor zowel kind als ouder.

Om je een beetje verder te helpen delen we vijf punten die je volgens experts moet overwegen voordat je je kind een klas laat overdoen.

Klas overdoen

Het kan natuurlijk goed zijn dat je kind wat moeite heeft met leren. Hij of zij kan zich slecht concentreren, vindt het lastig om te rekenen of is juist minder goed in lezen en schrijven. Ook kan het sociale aspect een reden zijn om je zoon of dochter een klas te laten overdoen.

Er bestaan dus genoeg punten waarop ouders en/of leraren besluiten dat het beter is voor de ontwikkeling van een kind om een klas over te doen. Uiteraard maak je die beslissing niet zomaar. Neem dan ook vooral onderstaande vijf punten in overweging.

1. Zijn er andere opties?

Een klas overdoen is vaak niet de enige optie die er is voor je kind. Volgens een expert zijn er veel meer manieren waarop ouders en scholen zich kunnen inzetten voor de ontwikkeling van een kind. Sterker nog: pedagoog Rebecca Mannis is zelfs voorstander van een strategie waarbij kinderen meer begeleiding krijgen en vindt dat een beter optie dan een klas overdoen.

2. Wat denkt de leraar?

Tuurlijk ken jij je kind het beste, maar ook de leraar kan een goed beeld hebben van je zoon of dochter. Het is dan ook belangrijk om in gesprek te gaan met de leerkracht. Het is van cruciaal belang om samen met de leraar te kijken waar je kind staat. Welke ervaring heeft de juf en meester met kinderen die een klas hebben overgedaan? Heeft hij of zij tijd om meer begeleiding te bieden? En wat zijn de voor- en nadelen van blijven zitten?

3. Hoe voelt je kind zich erbij?

Je kind staat centraal in deze besluitvorming en dus is het maar al te belangrijk dat je weet hoe hij of zij zich over de situatie voelt. Volgens coach Caroline Maguire is het perspectief van je zoon of dochter heel belangrijk. Dit betekent alleen niet dat hij of zij ook het laatste woord mag hebben. Maguire zegt: ‘Het is erg nuttig voor ouders om de ervaring en percepties van het kind te begrijpen, maar dat is iets anders dan het kind de beslisser te laten zijn.’

4. Hoe is de begeleiding vanuit school?

Wanneer je beslist je kind een klas te laten overdoen, is het zaak dat de school extra begeleiding kan bieden. Vraag dan ook vooral wat ze kunnen bieden. Welk plan ligt er voor je kind? Hoe zal de extra begeleiding eruit zien? En welke sociale steun is beschikbaar? Als ouder en als kind is het fijn om te weten wat jullie kunnen verwachten in de toekomst.

5. Welke invloed heeft een klas overdoen op de sociale ontwikkeling van een kind?

Een punt waarop sommige kinderen een klas blijven zitten, is het sociale aspect. Ze kunnen nog niet met kindjes meekomen, omdat ze bijvoorbeeld de jongste van de klas zijn. Neem dit als ouder dan ook goed mee en vraag je af wat er met de sociale ontwikkeling van je kind gaat gebeuren. Gaat het vooruit of juist achteruit?

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper.com

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.