Julia van Buuren
Julia van Buuren School 30 mrt 2024
Leestijd: 6 minuten

Met deze huiswerk- en studietips komt jouw kind de schooltijd door

Huiswerk; het is niet altijd leuk maar toch hoort het erbij. Ondanks dat huiswerk maken het ene kind wat makkelijker af gaat dan de ander, zijn tips altijd fijn. Daarom delen wij met jou een overzicht van huiswerk- en studietips voor jouw kind.

De ene ouder helpt zijn of haar kind, terwijl de ander juist zijn zoon of dochter vrij laat. Uiteraard bepaal je als ouder helemaal zelf waar je voor kiest.

Huiswerk op de basisschool

Kinderen krijgen vanaf de basisschool al huiswerk mee, gemiddeld begint dit vanaf groep 4. Kinderen krijgen vaak spellingsoefeningen mee, maar ook het oefenen van dicteewoorden, woorden uit het hoofd leren en de tafels oefenen zijn belangrijk.

Lees meer: Huiswerk op de basisschool: welke vakken krijg je in welke groep?

Tips om je kind te helpen met huiswerk

Wil je je kind graag ondersteunen? Dan kan het handig zijn om je kind een eigen routine te laten creëren. Het is daarnaast belangrijk om erop te letten dat je het huiswerk niet zelf gaat maken maar vooral helpt en controleert waar nodig is. Ook is het goed om via contact met de leerkracht, op de hoogte te zijn van wat er speelt. Daarnaast is het goed om je kind de leiding te geven tijdens het huiswerk maken maar ook leert welke consequenties er zijn wanneer hij of zij er geen zin in heeft. Wanneer het echt niet goed gaat ben jij er om je kind op te vangen en samen naar een oplossing te zoeken.

Lees meer: 5 tips om je kind te helpen met huiswerk (zónder het zelf te maken)

Wat kan nog meer helpen bij het leren? Een mooi kleurrijk bureau stimuleert de creativiteit en productiviteit, dit kan dus een goed idee zijn. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je kind te belonen wanneer hij of zij het huiswerk gemaakt heeft. Ook kun je de geliefde iPad betrekken tijdens het huiswerk maken, dat is alleen maar leuker toch?

Lees meer: 5x leuke manieren om je kind te motiveren aan zijn huiswerk te gaan

Zo help je je puber met huiswerk

Op zoek naar tips voor je puberdochter of -zoon? Het kan helpen om een kalender bij te houden zodat er een goed overzichtelijke planning gemaakt kan worden. Een rustige en opgeruimde leerplek is daarnaast ook van belang. Merk je dat je als ouder niet genoeg tijd hebt om je kind te helpen met het huiswerk? Het is altijd mogelijk om externe hulp in te schakelen, bijvoorbeeld professionele huiswerkbegeleiding.

Lees meer: Zo kun je je puber ondersteunen bij het maken van huiswerk en een planning

Je kind motiveren

Merk je dat je kind er echt geen zin in heeft? Dan is het belangrijk om hem of haar te motiveren. Zo kan het helpen om begrip te tonen en de problemen waar hij of zij tegen aanloopt te bespreken. En onthoud: de verantwoordelijkheid voor het huiswerk ligt bij je kind en jij ondersteunt alleen wanneer dat kan of nodig is.

Het is daarnaast van belang om een vast moment te prikken om huiswerk te maken, je kind mag dit moment zelf voorstellen. Wanneer je merkt dat je kind zijn of haar huiswerk maakt is dat alle reden om positief te zijn en dit eventueel te belonen. En wanneer dit niet zo is kunnen er eveneens consequenties aan vastzitten. Betrek de leerkracht ook bij het plan, op die manier zit iedereen op dezelfde lijn.

Lees meer: Mijn zoon heeft geen zin in huiswerk

Wel of niet helpen met huiswerk?

Kinderen moeten op school veel leren en dus veel informatie onthouden. Veel kinderen vinden het lastig om te plannen en overzicht te houden. Ook het beginnen aan het huiswerk en vervolgens de concentratie te behouden is voor veel kinderen een struikelblok.

Dit heeft volgens deskundigen te maken met de prefrontale cortex die nog niet volledig ontwikkeld is, dit is het deel van de hersenen dat zorgt voor planning en controle. Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie, benoemt dat jongeren wel degelijk gebruik maken van de prefrontale cortex maar dan vooral op het gebied van creativiteit, gestructureerd nadenken blijft hierdoor achter. En als ouder kun je hier juist goed bij helpen.

Eerder bleek uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers Keith Robinson en Angel L. Harris dat kinderen waarvan de ouders zich veel bemoeien met het huiswerk, lagere cijfers halen. Jongeren voelen hierdoor namelijk een grotere prestatiedruk.

Je kind begeleiden

Maar wanneer je je kind (met de nodige afstand) begeleidt, kan het juist positief werken. Volgens puberexpert Marina van der Wal helpt het om niet te veel vragen te stellen, verplichtingen te geven, en je kind te verwijten als de cijfers niet hoog genoeg zijn. Leg de verantwoordelijkheid bij je kind en vraag bijvoorbeeld: hoe ga je meer onvoldoendes voorkomen? Jongeren kunnen zelf namelijk goede oplossingen verzinnen.

Twijfel je nog of je je zoon of dochter wil helpen met het maken van zijn of haar huiswerk? Dan ben je niet de enige. Zo deelden wij eerder twee dilemma’s over dit onderwerp.

Lees meer: Zoon blijven aansporen om huiswerk te maken? ‘Hij mag zelf op de blaren zitten’

Lees meer: Luie kinderen blijven pushen voor school? ‘Het maken van huiswerk is niet jouw verantwoordelijkheid’

Huiswerk in de brugklas

Wanneer je kind van de basisschool naar de middelbare school gaat, verandert er veel. De kans is groot dat er ineens veel meer werk gemaakt moet worden. Is het belangrijk dat ouders dan helpen met het huiswerk?

Wanneer kinderen naar de middelbare school gaan, hebben ze vaak nog weinig ervaring met toetsen en het leren daarvoor. Op de middelbare school wordt er op het gebied van plannen veel van kinderen verwacht. Merk je dat je kind hier moeite mee heeft? Dan kun je er als ouder voor kiezen om ondersteuning te bieden. Geef je kind daarin wel genoeg zelfstandigheid. Ieder kind leert op zijn of haar eigen tempo, het is daarom goed om niet te snel te veel te verwachten.

Zelfstandig aan de slag met huiswerk

Wil je dat je kind zelfstandig met zijn of haar huiswerk aan de slag gaat? Zorg er dan wel voor om betrokken te blijven en op de hoogte te zijn van zijn of haar schoolprestaties, dit kan bijvoorbeeld door middel van tienminuten- of mentorgesprekken of ouderavonden. Zo weet je wat er speelt en waar je kind eventueel tegenaan loopt.

Eerder deelde wij de vraag ‘Je kind helpen met huiswerk?’, hier kwamen verschillende reacties op. Sommige lezers vinden dat omdat er zoveel meer verwacht wordt, ze hun kind willen helpen bij de overgang naar de middelbare school. Toch helpen de meeste ouders niet of houden ze enkel een oogje in het zeil.

Lees meer: Je kind helpen met huiswerk? 5x ouders geven hun mening

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.