Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Slapen 24 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Deze 10 zinnen adviseren slaapcoaches bij een kind dat niet wil slapen

Zorgen dat je kind in bed gaat is één ding, maar zorgen dat ‘ie er in blijft is een ander ding. Het is een uitdaging waar veel ouders mee dealen. Het kan van tevoren voelen alsof je het gevecht al hebt verloren. En zelf áls je wint, wordt het gedeelte van je kind in bed houden nog moeilijk. Een kind dat niet wil slapen..

Als je kind maar niet wil slapen

Gelukkig ben je niet alleen en zijn er veel andere ouders met jou waarbij het naar bed gaan niet altijd even soepel verloopt. Na de 77e keer dat je je kind naar bed hebt geholpen, vraag je je af hoe het toch ooit goed gaat komen. Gelukkig zijn er slaapcoaches. We hebben ons laten vertellen dat zij tijdens zo’n situatie gebruik maken van sleutelzinnen die een groot verschil kunnen zijn. Deze 10 zinnen kun jij thuis toepassen:

1. ‘Ik kom over 10 minuutjes weer even bij je kijken’

In plaats van wachten tot je kind zelf uit bed gaat en naar jou toe komt, verzeker je hem dat je binnen vijf of tien minuten even weer komt kijken. Het zal je kind een gevoel van veiligheid geven dat je terugkomt. Het leert je kind dat het oké is dat hij wilt dat je er bent, maar dat wel wordt verwacht dat hij in bed blijft liggen.

2. ‘Het is tijd om in je eigen bed te gaan slapen nu, ik ga ook in mijn eigen bed slapen’

Dat betekent niet dat je ook direct naar bed moet, maar het verzekert je kind dat je ook in je eigen bed zal slapen. Dat zorgt er weer voor dat je kind snapt dat bedden er zijn om in te slapen.

3. ‘Je kunt nog één ding vragen, maar daarna reageer ik niet meer tot er een noodgeval is’

De truc, we kennen hem allemaal. Je kind moet naar bed maar wil ineens nog even een glas melk, nog één verhaaltje en een pony. Het reageren op elk verzoek (behalve de pony dan) kan ervoor zorgen dat het bedtijdritueel erg wordt uitgerekt. Als je je kind toestaat dat hij nog één of twee vragen mag stellen, kan het hem helpen om meer na te denken hoe vaak (en waarvoor) hij je nodig heeft.

‘Mijn kind is enorm bang om te gaan slapen, wat kan ik doen?’

4. ‘Als je vannacht niet slaapt, kunnen we morgen misschien niet naar X, omdat we dan veel te moe zijn’

Dit is niet bedoeld als een bedreiging of als straf, maar als een herinnering dat een gebrek aan slaap correleert met een gebrek aan energie. Er zitten negatieve effecten aan niet genoeg slapen, vaak realiseren onze kinderen dat niet, tenzij we het op een tastbare manier uitleggen.

5. ‘Als je vanavond in bed blijft, kunnen we morgen een extra activiteit doen’

Dit moet je niet gebruiken als omkoping of om je kind te verleiden om beter te slapen door ze te belonen. Het benadrukt de verbinding van meer slaap en meer energie. Als kinderen iets hebben om naar uit te kijken, nemen ze het misschien iets serieuzer.

6. ‘Kan het jouw taak worden om vannacht in bed te blijven en kunnen we op jou rekenen dat je dat doet?’

Als we onze kinderen verantwoordelijkheden geven, geeft het hen vaak een gevoel van eigenaarschap. Zelfs als het iets eenvoudigs is als het in bed blijven, kan het helpen om het minder eng of overweldigend te maken. Je kunt je kind ook vragen om zijn knuffels naar bed te brengen en hem hetzelfde tegen hen te laten zeggen.

7. ‘Ik weet dat je het kunt en ik ben er voor je’

Ondanks onze frustraties dat onze kinderen niet in bed blijven liggen, niks het zo belangrijk dat we ze blijven aanmoedigen. Door kalm te blijven en aanmoedigende woorden te zeggen, hebben onze kinderen een veel betere kans om zich veilig genoeg te voelen om in slaap te vallen (en te blijven).

8. ‘Wat heb je nodig om je veilig te voelen?’

Veel kinderen hebben last van verlatingsangst of vinden alleen slapen heel eng. Het is belangrijk om een moment te creëren om die angsten aan te pakken. Erover praten en het stellen van de juiste vragen zal je kind helpen zijn angsten te verwerken.

9. ‘Als je bang bent, is het oké om een van ons te halen’

Kinderen die naar school gaan kunnen last hebben van angst en nachtmerries. Wanneer je ze de mogelijkheid biedt om troost te zoeken bij een ouder, kan het hen helpen zich opgelucht te voelen. Het is belangrijk dat je kind weet dat hij op jullie als ouders kan steunen.

10. ‘Als het lichtje groen is of de wekker gaat, kan je uit bed komen’

Gebruik je een slaaptrainer? Dat, of kindvriendelijke wekkers, zijn een goede manier om je kind aan te moedigen in bed te blijven tot de trainer of de wekker zegt dat het tijd is.

Dit artikel verscheen eerder op Famme.nl.

Bedtijd! 10x zo versterk je de band met je kind voor het slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.