Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 1 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Mijn dochter wil alcohol op haar verjaardagsfeestje, moet ik dit toelaten?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Janine (46) haar dilemma voor: “Mijn dochter wil alcohol op haar verjaardagsfeestje. Moet ik dit toelaten?”

“Mijn dochter wordt komende maand 16 jaar, een hele mijlpaal. Uiteraard hoort daar een Sweet 16 bij. Ze heeft er heel veel zin in en is druk met alle voorbereidingen. We gunnen haar haar feestje en vinden haar ideeën ook helemaal goed: niet te gek en gewoon gezellig met haar beste vriendinnen bij ons in de tuin. Alleen op één punt verschillen we van mening: wel of geen alcohol.

Alcohol op feestje

Mijn dochter wil graag alcohol op haar feestje en dan met name cocktails. Ik ben het daar niet mee eens, aangezien ze natuurlijk nog geen 18 is. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat we daar doorgaans niet heel moeilijk over doen, want een enkele keer krijgt ze van ons ook weleens een klein glaasje, als we bijvoorbeeld op vakantie zijn of thuis een gezellige avond hebben.

Alleen vind ik het toch anders op haar verjaardagfeestje. Daar zijn ook andere meiden en daar ben je natuurlijk op dat moment wel verantwoordelijk voor, omdat ze bij jou thuis zijn. Nu weet ik dat een aantal van deze meiden ook weleens alcohol drinken en dat dat ook wel gebeurt als ze samen ergens afspreken. Dat kun je nou eenmaal niet altijd in de gaten houden, dat begrijp ik ook wel.

In de buurt

Mijn dochter is best verstandig, ik ga er ook niet vanuit dat het een avond vol gezuip wordt. Ik ben natuurlijk ook gewoon in de buurt om het in de gaten te houden, het is dan ook meer een gevoelskwestie dan een vertrouwenskwestie. Mijn dochter begrijpt niet waarom we zo moeilijk doen, volgens haar zijn de ouders van haar vriendinnen hier ook heel makkelijk in.

Ik gun mijn dochter heus wel een leuk feestje, maar in mijn ogen hoort daar echt niet per se alcohol bij. Je kan het toch ook gewoon leuk hebben zonder alcohol? Mijn man daarentegen vindt het niet zo’n probleem, maar hij is dan ook heel anders opgevoed dan ik. Hij dronk op jonge leeftijd al alcohol en vindt een beetje alcohol op een feestje, waar wij ook nog eens in de buurt zijn, nog best onschuldig.

Dilemma

Nu twijfel ik dus: moet ik naar mijn gevoel luisteren en alcohol op het feestje verbieden, of naar mijn dochter en man luisteren en het toelaten dat er alcohol op het feestje is en het gewoon goed in de gaten houden? Als er ouders zijn die dit ook hebben meegemaakt, dan hoor ik graag hun tips!”

Had ik maar nooit… ‘Zoveel geld uitgegeven aan een sweet sixteen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.