Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 2 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Een aparte maaltijd maken of met de pot mee eten?’

Regelmatig krijgen we bij J/M Ouders vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Maartje (35) haar dilemma voor: “Mijn zoon is de enige in het gezin die vaker niet, dan wel, met de pot mee eet. Ga ik voor hem apart eten klaarmaken?”

“Menig ouder zal herkennen dat er zo nu en dan gedoe is rond etenstijd. Kinderen die geen korstjes willen eten, kinderen die weinig water drinken en kinderen die hun avondeten niet willen eten. Dat laatste, daar hebben wij sinds een tijdje mee te dealen. Onze oudste zoon van zeven jaar eet namelijk opeens veel minder. Hij lust heel veel dingen niet meer, die hij voorheen wel altijd at.

Hij eet zijn avondeten opeens niet meer

Denk aan aardappels, paprika, ui, spinazie en nog een paar van dat soort dingen. Hij is altijd een goede eter geweest, als baby at hij al zijn hapjes met veel plezier op. En ook als peuter en kleuter genoot hij ervan om te eten. Proeven was nooit een ding bij hem al zaten er natuurlijk heus wel eens dingen bij die hij echt niet lekker vond. Zoals olijven en geitenkaas. Maar dat is begrijpelijk, dat is eten met een sterke smaak en hij hoeft ook niet alles lekker te vinden.

Maar de laatste weken eet hij dus zijn avondeten vaak niet op. Terwijl het hele gezin met de pot mee eet, we hebben nog twee dochters, eet hij als enige zijn bord niet leeg. Of hij plukt een paar stukjes pasta ertussenuit en eet verder niks. Het is niet dat hij zeurt dat hij het niet lekker vindt, maar hij eet het gewoon allemaal niet meer. Als we dan vragen waarom niet, dan pas zegt hij dat hij het niet lekker vindt. We eten normale gerechten, geen speciale dingen en geen andere hapjes dan hij gewend is. Best vreemd dus, vinden we.

Dilemma: maak ik een aparte maaltijd voor hem of eet hij dan maar niets?

We hebben al geprobeerd hem mee te laten helpen met eten uitkiezen, met eten koken. Maar dat helpt helaas niet. Misschien is het een (late?) fase, maar het duurt best al een tijd nu. Dus ik zit een beetje met een dilemma. Nu eet hij namelijk vaker niet dan wel in de avond en ik vind het niet fijn dat hij niet eet. Vaak neemt hij wel een appeltje daarna, maar dat is geen volledige maaltijd natuurlijk. Ik zoek dus advies hierin. Waar ik eigenlijk niet op zit te wachten is om een extra maaltijd voor hem te maken, iets waarvan ik weet dat hij het lekker vindt. Maar dat zou er wel voor zorgen dat hij in ieder geval iets eet. Of moet ik het zo laten en wachten tot hij vanzelf weer gaat eten omdat hij trek heeft?”

Dilemma: ‘Voeren we schermtijd in of laten we de kinderen zelf bepalen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.