Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 17 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Koop ik merkkleding voor mijn zoon die erbij wil horen of niet?’

Regelmatig krijgen we bij J/M Ouders vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Fay (39) haar dilemma voor: “Sinds een tijdje vraagt mijn zoon (11) steeds vaker om specifieke merkkleding. Iets waarvan ik niet goed weet wat ik ermee aan moet.”

“Ik weet niet wat ik meemaak. Mijn zoon van elf jaar is zich opeens enorm bewust van zichzelf en zijn uiterlijk. Natuurlijk weet ik dat dit bij het puberen hoort, maar hij was echt nooit zo. Nooit bezig met zijn uiterlijk. Al jaren kies ik elke ochtend zijn kleding uit en trekt hij dat ook zonder gemopper aan. Tot even geleden, want sinds een tijdje is hij heel veel met zijn uiterlijk bezig en mag ik zijn kleding ook niet meer uitzoeken.

Hij wil opeens zelf zijn kleding uitkiezen ‘s morgens en dat is helemaal prima. Maar ook mag ik niks meer kopen van hem. Hij wil eerst zien wat ik koop, terwijl hier voorheen helemaal geen sprake van was. Ik kocht wat hij nodig had en wat ik mooi bij hem vond staan en daar was hij tevreden mee. Nu wil hij dus inspraak in zijn complete garderobe. Snap ik wel, want hij wordt zich gewoon steeds bewuster van zijn uiterlijk. En hij besteedt daar ook meer aandacht aan elke ochtend.

Merkkleding om erbij te horen

Zo gaat er gel in zijn haar en geloof mij: dit kan wel een kwartier duren voor dat hij tevreden is. Hij draagt af en toe parfum en de deosticks zijn niet aan te slepen. Een erg leuke fase vind ik, om hem daar zo bewust mee bezig te zien, maar nu kwam hij laatst thuis met de mededeling dat hij merkkleding wil. Hij benoemt ook specifiek het merk waar hij graag kleding van wil hebben. Ik heb hem gevraagd hoe hij dat merk dan kent en kennelijk dragen vele andere kinderen op school dit ook. Dat laatste is ook de reden dat hij het ook wil dragen, want zonder hoor je er volgens hem niet bij.

Ik vind dit een lastig punt, want met alle liefde koop ik een hoodie van dat merk voor hem en ook qua financiën zitten we in een positie dat het best kan. Maar merkkleding kopen om erbij te horen, voelt voor mij niet helemaal goed. Al snap ik echt wel hoe het werkt op die leeftijd. Daarbij komt ook nog dat hij niet echt zuinig omgaat met zijn kleding en ik zou het echt zonde vinden als zo’n dure aankoop na drie keer dragen stuk is… Of dat hij na een paar weken opeens een ander merk wil hebben.

Dan is er nog het financiële gedeelte. We kunnen het best betalen, maar hij is zich (misschien wel daardoor) totaal niet bewust van de prijs van zo’n kledingstuk. Eerder heb ik hier niet echt bij stil gestaan, omdat de kleding die ik voor hem kocht niet heel duur is. We hebben het er dan ook nooit over gehad en als ik nu zeg dat zo’n trui wel erg duur is, dan lacht hij dat een beetje weg. Hij heeft maar één doel: erbij blijven horen door merkkleding te dragen.

Dilemma: geef ik toe en koop ik merkkleding of toch maar niet?

Mijn dilemma is dus of ik merkkleding zal kopen voor mijn zoon die er graag bij wil horen. Of leg ik hem uit dat dit geen reden moet zijn om erbij te horen en dat ik het een onnodige aankoop vind? Ik ben benieuwd hoe andere ouders hiermee omgaan.

Dilemma: ‘We zijn het niet eens met de middelbare school die mijn dochter wil kiezen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.