Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 12 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Zal ik tegen de wil van mijn zoon in hulp vragen?’ 

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Annebel (41) haar dilemma voor: “Zal ik tegen de wil van mijn zoon in hulp vragen?”

“Mijn zoon Richard (14) is een schat van een jongen, maar op school gaat het op dit moment niet zo lekker. In de eerste klas van vmbo-tl ging het nog wel, maar hij moest echt uren blokken om een zes te halen. Nu, in de tweede klas, zie ik dat het eigenlijk te hoog gegrepen is. Als moeder doet het mij pijn om dit te zien en wil ik natuurlijk helpen waar ik kan.

Lage cijfers

Vakken waarvoor je alles uit je hoofd kan leren, zoals geschiedenis en aardrijkskunde, die gaan nog wel. Maar vakken waarvoor je inzicht moet hebben, zoals wiskunde, natuur- en scheikunde, die zijn bijna niet te doen voor hem. Hij heeft al diverse lage cijfers gehaald en ik zie dat het hem verdriet doet en onzeker maakt.

Hulp vragen

Omdat ik hem wil helpen, heb ik het plan om hulp in te schakelen in de vorm van privé bijles. Dan kan er iemand bij ons aan huis komen en hem alles uitleggen waarmee hij moeite heeft. Het maakt mij niet uit of het duur is, als hij het maar beter gaat snappen. Als dat zou lukken, zou hij misschien ook hogere cijfers en meer zelfvertrouwen krijgen.Toen ik hem vertelde over mijn plan, werd hij direct boos. Hoe haalde ik het in mijn hoofd om hulp te vragen? Ik had een andere reactie verwacht. Ik doe het namelijk allemaal voor hem.

Gesprek met mentor

Een aantal weken geleden kregen wij zijn rapport en daar werden we niet blij van. Zijn mentor belde en vertelde dat er iets moest veranderen, anders zou hij niet overgaan of naar een andere school met een lager niveau moeten. Het deed me verdriet om dat te horen, maar ik had het wel verwacht. Toen ik dat tegen Richard vertelde, zei hij dat hij op deze school wilde blijven, maar dan wel zonder hulp. Ik weet dat het niet zonder hulp gaat lukken.

Dilemma

Ook al is Richard het er niet mee eens, ik wil hem wel helpen. Zal ik daarom tegen de wil van mijn zoon in om hulp vragen? Of zal ik zijn mening respecteren en hem zelf laten aanmodderen? Ik weet het niet meer.”

Dilemma: ‘Onze buren klagen over onze kinderen als ze buitenspelen. Wat moet ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.