Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 22 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Dilemma: ‘Moeten we op vakantie naar het buitenland omdat onze dochter (13) dat wil?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Kirsten (39) haar dilemma voor: “Moeten we op vakantie naar het buitenland omdat onze dochter (13) dat wil?”

“Mijn man en ik hebben drie kinderen: twee dochters van 13 en 10 en een zoon van 8 jaar. Al heel wat jaartjes gaan we in de zomer een paar weken op vakantie naar een camping in Nederland. Dat vinden we heerlijk: we kennen veel mensen daar, onze kinderen hebben er alle drie veel vrienden, er wordt veel georganiseerd voor de kinderen en de omgeving blijft na al die jaren nog steeds prachtig.

Financiële plaatje

We komen mede om deze redenen al heel wat jaren weer terug op de camping, maar ook het financiële plaatje speelt mee. Mijn man en ik hebben genoeg inkomen om onze kinderen gezond en gelukkig op te voeden, maar hele dure uitjes en vakanties zitten er voor ons helaas niet in. Daar hebben we het niet breed genoeg voor.

Nu is dat helemaal niet zo erg, we kunnen best met goedkopere uitjes een hele leuke dag hebben en onze vakanties op de camping in Nederland zijn elk jaar weer een succes. Onze kinderen vinden het daar fantastisch en kijken altijd alweer uit naar het volgende jaar. Tot nu toe vonden ze het ook niet erg dat we niet naar het buitenland gingen. Tot nu toe dus.

Buitenlandse vakantie

Onze oudste dochter Jorien zit in de eerste klas van de middelbare school en heeft het er sinds een tijdje over dat ze ook graag naar het buitenland op vakantie wil. Haar klasgenootjes hebben het langzamerhand steeds vaker over de zomervakantie en veel van hen gaan wel naar het buitenland toe. De interesse voor het buitenland is hiermee gewekt en ze wil niet meer in Nederland blijven.

Nu snap ik natuurlijk wel dat dit een keer ging komen, ook ik weet heus wel dat er meer is dan ons eigen kikkerlandje. Het is dus ook niet gek dat ze dit wil, alleen wil de rest van het gezin wel graag naar de camping in Nederland. De jongste twee hebben het er nu al over en mijn man hoeft ook niet zozeer naar het buitenland. Hij is niet zo van de vakanties en blijft dan ook het liefste wat dichterbij.

Naar haar zin

Ik vind het ergens ook lastig, omdat ik weet dat Jorien het elk jaar enorm naar haar zin heeft op de camping en altijd het liefste nog langer wil blijven. Ik verwacht dat zodra ze daar is, ze gelijk weer ervaart hoe leuk ze het heeft. En omdat we dit jaar zelfs nog iets krapper zitten dan normaal, moeten we ook wel echt op onze centjes letten en wil ik dus niet onnodige kosten maken.

Toch vind ik het wel lastig, want Jorien is aardig standvastig. En ik gun haar ook heus wel een mooie ervaring in het buitenland, ik snap dat het ook goed is voor kinderen om wat meer van de wereld te zien. Ik vind het dus een dilemma: moeten we wel of niet op vakantie naar het buitenland omdat Jorien dat wil?”

Tips van de redactie

We snappen jouw dilemma, Kirsten. Het is lastig als je goede ervaringen met een bepaalde situatie hebt, maar één van je kinderen ook graag nieuwe dingen wilt ontdekken. Zeker als het financiële aspect ook nog meespeelt en niet alles mogelijk is. Misschien kunnen jullie samen tot een middenweg komen?

Denk eens aan de volgende ideeën:

  • Je zegt dat je elk jaar een paar weken naar de camping gaat. Misschien kunnen jullie dit jaar één week minder naar de camping gaan en een week of midweek naar het buitenland? Uiteraard naar een bestemming en verblijf dat past binnen jullie budget.
  • Aangezien jouw man niet zo van de vakanties is, kun je ook afspreken dat jij samen met jouw dochter na jullie vakantie in Nederland nog een paar dagen of weekendje naar het buitenland gaat? Even wat quality time is misschien niet eens zo verkeerd, toch?
  • Je kunt ook met het gezin, of alleen met je dochter, buiten de bouwvak een keertje naar het buitenland gaan, bijvoorbeeld in de herfstvakantie of de meivakantie. Dan is het vaak al wat goedkoper en ook minder druk, wat misschien ook wel zo prettig is.

Stef gaat met zijn gezin naar een naturistencamping: ‘Spannend, met tienerdochters’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.