Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 6 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

5x dingen die je kind zou moeten kunnen voor hij naar groep 3 gaat

Tegen het einde van groep twee wordt er gekeken of jouw kind door kan naar groep drie. In de meeste gevallen kan dat gewoon, maar in sommige gevallen is er twijfel. Dat kan zijn omdat je kind een zogenaamd ‘herfstkind’ is. Maar waar wordt die beslissing nu eigenlijk op gebaseerd? Wij vertellen je vijf dingen die je kind zouden moeten kunnen voordat hij naar groep drie gaat.

Als er twijfel is of je kind naar groep drie kan is het waarschijnlijk een ‘vroege leerling’ of een zogeheten ‘herfstkind’. Deze kinderen zijn geboren tussen 1 oktober en 1 januari en zijn zonder kleuterverlenging vijf jaar oud als ze in groep 3 terecht komen.

Wat een kind moet kunnen voor groep drie

Deze dingen spelen mee in de beslisvorming of je kind naar groep drie kan.

1. Instructies volgen

Je kind moet de Nederlandse taal voldoende machtig zijn om de instructies van de leerkracht te kunnen volgen en begrijpen. Als de juf of meester een opdracht uitlegt moet je kind dus kunnen begrijpen wat hij moet doen. Daarvoor moet hij ook de informatie kunnen verwerken en opslaan.

Naar groep 1: De ultieme checklist van wat je (bijna) kleuter “moet” kunnen

2. Aandacht en concentratie

Je kind moet niet alleen de instructies begrijpen. Hij moet ook in staat zijn om zijn aandacht bij de les te houden als de leerkracht instructies geeft. Vervolgens moet je kind zich ook even kunnen concentreren op zijn werkjes om zo opdrachten zelfstandig te kunnen maken.

3. Zelfstandigheid

Je kind moet een bepaalde mate van zelfstandigheid hebben. Zo zal hij opdrachtjes in zijn eentje moeten kunnen maken en moet hij kunnen omgaan met zogenaamde ‘uitgestelde aandacht’. Dit betekent eigenlijk gewoon dat je kind moet kunnen wachten op zijn beurt. Bijvoorbeeld als de juf even met een ander kind bezig is. Je kind moet dan even wachten en het liefst even zelfstandig verder gaan tot hij aan de beurt is.

4. Motivatie

Het is belangrijk dat je kind enige interesse heeft om nieuwe dingen te leren. Zoals lezen bijvoorbeeld, wat een belangrijk onderdeel is van groep drie. Als je kind totaal geen motivatie heeft om te leren zal hij het waarschijnlijk lastig krijgen in groep drie.

5. Motoriek

Het is belangrijk dat de grove en fijne motoriek voldoende is voor groep drie. Zo moet je kind in staat zijn om een pen goed vast te houden en moet hij voldoende motorisch ontwikkeld zijn om letters te leren schrijven.

‘Mijn zoon van 4 is nog niet zindelijk, mag de basisschool mijn kind weigeren?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Onderwijs consument

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.