Dit is hoeveel zakgeld je kunt geven per leeftijd

13 jaar

Op deze leeftijd kun je 15 euro tot 20 euro per maand aan zakgeld geven.

Online shoppen
Online shoppen is voor scholieren heel normaal. Maar liefst 73% van de kinderen tussen de 13 en 14 jaar oud, koopt weleens iets online. Het is dus handig om het belang van veilig online shoppen te bespreken met je kind. Met een eigen bankrekening en mogelijkheid tot zelfstandig internetbankieren, kan er al snel iets online besteld worden. Daarnaast zorgen ook verschillende social media voor verleidingen om dingen te kopen.

Leer je kind rond deze leeftijd dus goed de volgende dingen, zeker als je het zakgeld voor ze op hun spaarrekening zet. Let daarbij op de volgende aandachtspunten:
– Hoe online veilig betaald kan worden
– Hoe je kunt zien dat een webshop betrouwbaar is
– Hoe sommige webshops extra kosten kunnen rekenen (bijvoorbeeld retourkosten of invoerkosten)
– Kijk de eerste paar keren mee als je kind iets online wilt kopen
– Maak afspraken: moet je kind altijd toestemming vragen voordat hij iets besteld? Is er een maximumbedrag waarvoor hij iets mag bestellen?
– Bespreek verschillende betaalmethodes en wat hier de voor- en nadelen van zijn

Vanaf deze leeftijd kun je ook beginnen met het geven van kleedgeld. Lees er hier meer over.

Eerste bijbaantje
Vanaf 13 jaar oud mag een kind officieel werken. Dit kan mooi wat extra geld voor je kind opleveren naast het zakgeld. Er gelden uiteraard regels over het type werk dat een kind rond die leeftijd mag doen en hoeveel er gewerkt mag worden. De wettelijke regels voor kinderen van 13 tot 14 jaar zijn bijvoorbeeld dat op een schooldag niet meer dan 2 uur mag worden gewerkt. Op zaterdag niet meer dan 7 uur en op zondag mag helemaal niet worden gewerkt. Per week mag het totaal aantal uren dat een kind van die leeftijd werkt, niet meer zijn dan 12 uur. Bovendien mogen kinderen van deze leeftijd alleen helpen, ze mogen geen zelfstandige werkzaamheden doen.

Nibud kinderonderzoek 2018Nibud jongerenonderzoek 2016

Reageer op artikel:
Dit is hoeveel zakgeld je kunt geven per leeftijd
Sluiten