Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Gedrag 30 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat kun je doen als je kind heimwee heeft?

Binnenkort kunnen kinderen weer op kamp of bij een vriendje of vriendinnetje logeren. Dat is natuurlijk heel spannend, zeker als het voor de eerste keer is. Maar wat als je kind standaard bij elke overnachting weer naar huis belt om opgehaald te worden? Kortom, wat kun je doen als je kind heimwee heeft?

Wat is heimwee?

Als je kind vaak aangeeft terug naar huis te willen zodra hij of zij ergens blijft slapen of zelfs vooraf weigert om ergens te blijven, weet je dat je te maken hebt met heimwee. Vergis je niet, heimwee gaat vaak veel verder dan alleen je eigen bed missen. Je kunt er zelfs letterlijk ziek van worden.

Ook als je kind samen met het gezin ergens anders dan thuis verblijft, kan er heimwee optreden. Het heeft dus ook lang niet altijd te maken met het missen van ouders, maar vooral het missen het plekje thuis.

Heimwee na verhuizing

Fysieke pijn

We zijn snel geneigd om heimwee af te doen als ‘even doorzetten’ of ‘blijven proberen tot het lukt’. Maar heimwee is iets waar kinderen niet altijd zelf iets aan kunnen doen. Het is een gevoel van gemis en verdriet dat ineens kan komen opzetten.

Al betekent dit niet dat het alleen gaat psychische last, ook fysiek kun je heimwee tot op je botten voelen. Door de stress die door het lijf giert, kan de gezondheid van je kind makkelijk worden aangetast. Dat uit zich in lichamelijke problemen zoals bedplassen, hoofd- of buikpijn of zelfs hyperventilatie en pijn bij het hart.

Heimwee op kamp

Symptomen heimwee

De symptomen zijn makkelijk te herkennen. Als je kind droevig, angstig of ineens erge stress heeft dan is er vaak sprake van heimwee. Een belangrijk kenmerk is hierbij dat al deze symptomen verdwijnen, zodra je kind weer terug is in zijn vertrouwde omgeving.

Wat je ook vaak ziet bij heimwee, is dat je kind er heel erg tegenop ziet om weg te gaan, zelfs wanneer hij of zij op vakantie gaat. Als je kind extreem veel last heeft van heimwee, zul je zien dat hij of zij wat stiller wordt, zich helemaal terugtrekt en verder ook niets meer wilt ondernemen.

Wat kun je doen?

Hoewel de oorzaak voor heimwee vaak lastig te achterhalen is, kun je je kind wel helpen het gemis naar thuis te verzachten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de gevoelens van je kind bespreekbaar te maken en te houden en samen naar een oplossing te zoeken. Hoe meer betrokken je kind is bij dit proces, des te beter. Ook zijn er aanwijzigingen dat paracetamol kan helpen.

Je kunt bijvoorbeeld spulletjes die hem of haar doet denken aan thuis meegeven of je kind laten meebeslissen waar jullie naartoe op vakantie gaan. Zo krijgt hij of zij meer zin in de vakantie, omdat hij ook zelf heeft kunnen meedenken over de bestemming.

En ritme is ontzettend belangrijk voor je kind, dus probeer dit zoveel mogelijk aan te houden ook al is hij of zij weg van huis. Tot slot gaat heimwee vaak na een paar dagen weer over, dus probeer het even met elkaar aan te kijken voordat je je kind weer terug naar huis laat komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.