Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 25 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Samira (39): ‘Mijn dochter (14) dreigt telkens met weglopen’  

Sinds de dochter van Samira, Joelle, in de puberteit zit, is ze onhandelbaar. Als Samira haar dochter weleens op haar vingers tikt, dan is ze hier niet van gediend. Nu ze dreigt met weglopen, is het alleen maar erger geworden. “De eerste keren hield ik haar tegen, maar inmiddels ben ik er helemaal klaar mee.”

“Toen mijn oudste kind in de puberteit kwam, veranderde hij erg. Toch kon hij altijd normaal communiceren. Hij was alleen meer op zichzelf en deed af en toe tegendraads, maar onderhandelbaar? Dat was hij nooit. Mijn dochter echter is een heel andere puber. Ze komt te laat thuis, haalt slechte cijfers en is bijdehand. Ze doet eigenlijk alles wat een ouder niet zou willen dat een kind doet.

Ruzie

Laatst hadden we ruzie over een piercing. Joelle wilde een navelpiercing maar ik vind dat helemaal niets. Ik zei dus dat ze geen piercing mocht. Dat was natuurlijk niet het antwoord dat ze wilde horen. Alle stoppen sloegen bij haar door. Ze wilde mij niet meer als moeder, ze wilde weg uit huis. Ze ging haar koffer inpakken. Ik zei dat ze niet zo gek moest doen en ik werd een beetje onrustig. Toen begon het eigenlijk allemaal.

Weglopen

Sinds die ruzie dreigt mijn dochter telkens met weglopen. Krijgt ze haar zin niet of is ze het ergens niet mee eens? Dan loopt ze naar haar koffer, stopt er spullen in en zet die bij de deur. De eerste keren hield ik haar tegen, maar inmiddels ben ik er helemaal klaar mee. Ik kan haar toch niet elke keer haar zin geven?

Meerdere uren weg

Vorige maand is het voor het eerst voorgekomen dat ze met haar koffer naar buiten stapte en wegging. Ik dacht niet dat ze dat ooit zou doen. Ze bleef meerdere uren weg. In die uren heb ik haar ook in de buurt gezocht. Ik was bang, maar ergens wist ik ook dat het gewoon aandachttrekkerij was. Uiteindelijk zag mijn zoon haar op een bankje zitten. Hij heeft haar toen weer mee naar huis genomen.

Bij een vriendin

Twee weken geleden was ze weer woest en is ze weer met haar koffer weggegaan. Ze zou nooit meer terugkomen, zei ze. Ze was toen zelfs een nacht weg. Gelukkig stuurde de moeder van haar beste vriendin mij al na twee uur een berichtje dat ze daar was en daar bleef slapen, dus ik hoefde mij geen zorgen te maken. Van Joelle zelf had ik niets gehoord.

Onder spanning

Ik merk dat ik nu telkens op mijn tenen loop. Ik wil niet dat ze telkens dreigt met weglopen of daadwerkelijk weggaat. Wat als er iets ergs met haar gebeurt? Maar ik kan haar toch ook niet telkens haar zin geven? Ik ben er helemaal klaar met deze situatie.”

Krijg meer grip op je leven door een inzicht in je familiepatronen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.