Bedrock.nl
Bedrock.nl Ouders 17 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Krijg meer grip op je leven door een inzicht in je familiepatronen

Waarom gaan vaak steeds dezelfde dingen mis in relaties, organisaties, in gehele levens? Waarschijnlijk herken je in jezelf ook patronen die zichzelf herhalen. Je ontploft bijvoorbeeld meteen als iemand je enigszins autoritair benadert. Of je zegt altijd ‘ja’ tegen iedereen en zet jezelf altijd op de laatste plaats. Vervolgens raak je teleurgesteld in de ander… Hoe hard je ook je best doet om te veranderen, het lijkt maar niet te lukken.

We wisten al dat de relatie die we hebben met onze vader en met onze moeder veel invloed hebben op de persoon die we nu zijn, maar de onbewuste dynamiek van het hele gezin is heel belangrijk om grip te krijgen op ons leven. Systemisch werk richt zich op de onbewuste overtuigingen en patronen die hieraan ten grondslag liggen.

Deze vinden hun oorsprong in het familiesysteem. Elke familie is namelijk een ‘systeem’ en wanneer de patronen uit het familiesysteem niet worden gecorrigeerd, dan blijven die zich herhalen.

Jouw plek in de familie

Een systeem (bijvoorbeeld jouw familie of de organisatie waar je werkt) werkt het beste als iedereen zijn/haar eigen plek kent en ook inneemt. Door allerlei verstoringen kan het zijn dat iemand de eigen plek niet meer inneemt of in kan nemen – iemand wordt ziek, overlijdt of kiest ervoor om weg te gaan. In dat geval is de balans verstoord.

Er is geen tijd om logisch en bewust na te denken, er moet gehandeld worden. Want een systeem heeft maar één doel: overleven. Daarom nemen de andere leden van het systeem automatisch en onbewust de plek(ken) in die opgevuld moet worden.

Hoe ziet zoiets eruit? 

Een tekenend voorbeeld is een gezin waarin de moeder op enig moment ziek wordt. Wanneer het gezin bestaat uit vader, moeder en twee dochters, zien we vaak dat de oudste dochter de moederrol op zich neemt.

In een gezin van vader, moeder en een dochter en zoon, zien we vaak dat de zoon de vaderrol op zich neemt als de vader (emotioneel) afwezig is. Hier kiezen we niet bewust voor, het gebeurt gewoon.

Ook interessant: Deze invloed heeft de relatie met je vader op de rest van je leven

Waarom dit belemmerend is

Wat voor een bepaalde situatie ooit passend was, kan je later in je leven – wanneer je die patronen onbewust blijft voortzetten en projecteren op andere situaties – enorm in de weg zitten. Zonder dat je het doorhebt, blijft de dochter uit het eerste voorbeeld de zorgende moederrol op zich nemen, zelfs wanneer haar eigen moeder weer gezond is.

Er ontstaat een onnatuurlijke relatie die tot veel frictie kan zorgen. Maar ook in romantische relaties of vriendschappen blijft zij deze rol op zich nemen, wat anderen juist kan afstoten of ervoor kan zorgen dat zij zichzelf nooit laat verzorgen. Terwijl we dit allemaal wel eens nodig hebben

De helende beweging, jouw plek (weer) innemen

Vaak doen we hard ons best om anders te handelen, maar zonder bewustzijn waarom we dit in de eerste plaats deden, blijft het harde werk vaak onbeloond. Door ons bewust te worden van onze eigen plek en deze weer in te nemen, kunnen we de helende beweging maken zodat we op onze eigen plek echt tot ons recht kunnen komen en in rust onszelf kunnen zijn.

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.