Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 10 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Is 11 jaar te jong om make-up te dragen naar school? ‘Vroeger tutte iedereen zich in toiletten op’

Een tijdje terug deelden we op de Facebookpagina van J/M Ouders het dilemma van Didi. Haar dilemma luidde: “Is onze dochter te jong om make-up te dragen naar school?” Op Facebook deelden bijna 250 mensen hun mening hierover.

Wij delen een greep uit de reacties.

Dochter wil graag make-up dragen

De dochter (11) van Didi is een echt ‘meisje-meisje’. Ze is dol op kleding en kijkt graag naar hair en make-up tutorials op YouTube. In het weekend maakt ze zichzelf wel eens op , maar nu wil ze ook graag make-up dragen naar school. “Ik vraag me af of ze daar niet een beetje te jong voor is met haar elf jaar. Ze zou dan een van de eerste zijn. Ik wil haar niet het gevoel geven dat ze make-up nodig heeft voor haar zelfvertrouwen.”

Hier lees je het hele verhaal van Didi.

1. In toiletten optutten

Jacqueline – “Iedereen die zich vroeger niet mocht opmaken, zag je op school om 8 uur in de toiletten optutten en om 3 uur alles eraf halen. Je houdt het niet tegen. Als ze er interesse in hebben, kun je maar beter zorgen dat ze het goed doen en ze erbij helpen.”

2. Mooi zoals ze zijn

Kim – “Make-up is echt niet nodig bij een kind! Leer ze liever dat ze mooi zijn zoals ze zijn, het wordt namelijk steeds een beetje meer.”

3. Taak om haar te beschermen

Jeannine – “Ik ben voor het stimuleren van eigen keuzes maken en dat is als mama van een dochter niet altijd gemakkelijk. Maar, als moeder heb ik ook de taak om haar te beschermen. Hoe leuk make-up ook is, het geeft ook signalen af. Meisjes met make-up worden bijvoorbeeld vaak ouder ingeschat. Zij kan nog niet denken aan de consequenties hiervan. Haar hersenen zijn nog niet zo ver. Wij als ouders kunnen dit wel.”

4. Volledig eigen keuze

Aytmara – “Dit lijkt me een volledig eigen keuze. Het is haar gezicht toch? Mijn dochter van 7 jaar doet soms ook make up op, ook naar school. Dat is haar keuze.”

5. Mogelijke reacties van klasgenoten en docenten

Renate – “Wie zegt dat ze zich onzeker voelt op school? Laat haar lekker makeuppen als ze het zo leuk vindt. Ik denk eerder dat jij het als moeder tegen wil houden voor mogelijke bepaalde reacties van klasgenoten en docenten, die je zelf (te) persoonlijk opvat.”

6. Liever thuis de prut erop

Aly – “Je houdt dat toch niet tegen. Liever thuis de prut er al op, dan kun je het nog wat bijsturen. En je moet maar zo denken: het zit alleen aan de buitenkant.”

7. Als ze het voor zichzelf doet

Dorien – “Als jij het gevoel hebt dat ze het voor zichzelf doet omdat ze het leuk vind om te doen en omdat ze het mooi vind, lijkt het mij geen probleem.”

8. Experimenteren is leuk

Martine – “Experimenteren met make-up is zeker leuk en in het weekend mag het en kan het, maar met make-up naar school vind ik 11 jaar nog te jong.”

Wil jouw dochter make-up dragen? Tips en tricks om dit te bespreken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.