Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Lichaam 12 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je doen als je dochter zich schaamt voor haar menstruatie?

Is jouw dochter pasgeleden voor het eerst ongesteld geworden en heb je het idee dat ze zich schaamt voor haar menstruatie? Het is heel normaal dat dit onderwerp schaamte oproept bij meisjes die net in de puberteit komen. Maar wat kun je als ouder in zo’n situatie doen? Hieronder geven we wat handige tips.

Meisjes worden steeds eerder ongesteld. Vroeger werd een meisje rond de twaalf of dertien jaar voor het eerst ongesteld, tegenwoordig zijn er meisjes van negen of tien die hun eerste menstruatie krijgen. Hoe eerder je dochter ongesteld wordt, hoe moeilijker het is om over dit onderwerp te praten. Toch is het heel belangrijk om dit wel te doen, maar hoe pak je dat aan?

Praten over menstruatie

Het beste is om al voor de eerste menstruatie over dit onderwerp te praten, maar wat als de eerste menstruatie eerder komt dan het gesprek? Het is nooit te laat om erover te beginnen. Leg uit wat er tijdens de menstruatie met het lichaam gebeurd. Vertel over eventuele klachten en hoe lang de periode duurt. Ook over andere dingen die erbij komen kijken kun je spreken. Ze hoort vast dingen die ze nog niet wist of die juist herkenbaar voor haar zijn. Door zo’n gesprek leert ze dat menstruatie erbij hoort en dat ze zich er niet voor hoeft te schamen.

Praten over de schaamte

Als je kind aangeeft dat zij zich toch schaamt, dan is het belangrijk om hierover te praten. Probeer erachter te komen waarom ze zich precies schaamt. Is het omdat er niemand anders in de klas al ongesteld is? Of is ze bang dat ze doorlekt op school of dat iemand haar maandverband ziet zitten bij het omkleden tijdens de gymles? Probeer haar gerust te stellen en vertel haar ook over je eigen ervaringen. Vertel haar hoe jij je vroeger voelde en hoe je van de eventuele schaamte bent afgekomen. Door er over te praten ziet je dochter, dat jij daar ook last van had en dat die schaamte na verloop van tijd overgaat.

Op zoek naar het beste product: maandverband, tampon, menstruatiecup?

Als je kind net ongesteld is dan is het goed om samen op zoek te gaan naar het beste hulpmiddel voor tijdens de menstruatie. De meeste meisjes kiezen voor maandverband, maar wat als ze bang is dat andere kinderen het maandverband zien bij de gymles? Dan kan een tampon of een menstruatiecup ook een goede optie zijn. Vertel je dochter over de verschillende mogelijkheden en laat die haar ook eens proberen. Alleen op die manier kan ze er achterkomen wat het beste bij haar past en waar ze zich het beste bij voelt.

Dit kan je doen als je kind zich voor je schaamt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.