Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Puber 1 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Dochter voor het eerst ongesteld? 5 dingen voor in haar overlevingspakketje

Het is zo ver: je dochter is voor het eerst ongesteld geworden. Een spannende periode, zowel voor je dochter als voor jou als ouder. Wat kun je je dochter nu het beste geven? Wij geven tips voor het beste overlevingspakketje voor een eerste menstruatie.

Want dat je dochter wel wat comfort kan gebruiken, is duidelijk.

Voor het eerst ongesteld

Misschien is je dochter net voor het eerst ongesteld geworden of moet de eerste menstruatie nog komen. Hoe dan ook, het is en blijft een bijzondere periode. Elke ouder en dochter gaat er op zijn eigen manier mee om. Bij het ene gezin wordt de eerste menstruatie gevierd, bij een ander gezin staat comfort voorop.

Iedereen kan waarschijnlijk wel beamen dat een eerste menstruatie alles behalve prettig is. Je dochter heeft het nog nooit meegemaakt, dus het is sowieso iets nieuws. Wat je als ouder kan doen, is vooral comfort bieden. Dat kun je doen door een overlevingspakketje te maken om je dochter te begeleiden door haar eerste menstruatie. Geloof ons: ze zal je dankbaar zijn!

Overlevingspakketje voor een eerste menstruatie

Maar wat moet er dan in zo’n overlevingspakketje? Geen zorgen, wij geven tips.

1. Maandverband

Laten we beginnen bij het meest praktische product: maandverband. Koop de eerste keer maandverband voor je dochter die jij prettig vindt of waarvan je denkt dat zij dat prettig vindt. Leg haar uit hoe het werkt en waar het goed voor is. Uiteraard is het daarna aan haar om te kijken welke soort zij het fijnste vindt of dat ze bijvoorbeeld liever over gaat op tampons.

maandverband

2. Chocola

Het is belangrijk om je dochter uit te leggen dat er bij een ongesteldheid van alles gebeurd met haar lichaam en hormonen. Ze kan bijvoorbeeld eetbuien krijgen of juist geen trek hebben. Veel dames krijgen zoete trek tijdens hun menstruatie. Sla een klein voorraadje chocoladerepen in, want we weten allemaal dat dat het perfecte troostvoer is.

milka

3. Warmwaterkruik

Als moeder weet je als geen ander hoe het is om ongesteld te zijn. Elke menstruatie is natuurlijk anders, die van je dochter kan anders zijn dan die van jou, maar je kan je er vast wel wat bij voorstellen. Een warmwaterkruik is een heel fijn cadeautje als je dochter last krijgt van buikkrampen of rugpijn. Neem bijvoorbeeld deze kruik met een heerlijke zachte hoes van Sefya.

warmwaterkruik

4. Badproducten

Als je dochter tijdens haar ongesteldheid last heeft van buikpijn of rugpijn of het bijvoorbeeld snel koud heeft, dan zijn een paar badproducten (of doucheproducten als je geen bad hebt) een goed idee. Het is heel fijn om in een warm bad jezelf even lekker te verwennen met fijne producten. Een beetje zelfcare is tijdens deze periode absoluut niet verkeerd en dat kan met deze Rituals mini set.

badproducten

5. Huispak

Als je ongesteld bent, wil je het liefste iets aan dat warm, zacht en comfortabel zit. Alles wat strak en oncomfortabel zit, hoef je die week echt niet aan. Een fijn huispak is dan een leuk cadeautje voor je dochter. Zeker als ze overdag gewoon naar school gaat, is er niks beter dan ’s avonds een lekker zittend huispak aan te trekken. Neem bijvoorbeeld dit mooie joggingpak van Happy Pyjama’s.

joggingpak

Dit moet je níet doen als je dochter voor het eerst ongesteld is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.