Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gebit 1 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Zoon tegen zijn wil in een beugel geven? ‘Niet alles hoeft perfect te zijn’

Onlangs deelden we op onze Facebookpagina het dilemma van Lotte (42). Zij vroeg zich af: “Moet ik mijn zoon (15) tegen zijn zin in een beugel geven?” Hier kwamen bijna 300 reacties op.

We delen een greep uit de reacties.

Zoon een beugel geven?

De zoon van Lotte is een leuke en knappe jongen, alleen is zijn gebit niet zo mooi. “Alles staat schots en scheef, en dat is nog zachtjes uitgedrukt. Ik heb daarom in het laatste jaar al meerdere keren geopperd om een afspraak te maken bij de orthodontist. Derk is het er alleen niet mee eens, hij wil helemaal geen beugel. Ik heb al meerdere keren om de reden gevraagd waarom hij geen beugel wil. Elke keer zegt hij dat hij zichzelf mooi vindt zoals hij is. Natuurlijk is dat zo en ben ik blij dat hij dit zo ziet, maar ik ben zijn moeder en wil het beste voor hem. Wat moet ik doen?”

Lees hier het hele verhaal van Lotte, mocht je het hebben gemist. Dit zijn jullie adviezen voor Lotte:

1. Op z’n beloop laten

“Moeilijk…. Ik heb een 13-jarige die ook baalt van zijn beugel. Alleen wij hadden weinig keus, als we het nu niet aanpakten, zit er over een paar jaar een kaakoperatie aan te komen. Uiteindelijk zag hij wel in dat het nodig was. De beugel zit er nu een half jaar in en het is al een heel verschil. Als het niet zo’n complex verhaal is zoals bij ons, dan zou ik het op z’n beloop laten. Hij komt hopelijk op den duur tot inzicht. Er lopen tegenwoordig zoveel volwassenen met een beugel rond.” – Ankje

2. Blij dat mijn moeder mij heeft meegenomen

“Ik ben heel blij dat mijn moeder me destijds lichtelijk onder dwang mee heeft genomen naar de orthodontist!” – Lotte

3. Een zelf besloten keuze is beter

“Nee hoor. Mijn 12-jarige wilde zelf een beugel. Wel was ze steeds gespannen over de keus, maar we hebben aan haar de keus gelaten. Ze wilde ondanks de spanning een beugel. Een zelf besloten keuze is altijd beter dan een gedwongen. Dingen die echt moeten is weer een ander verhaal.” – Loubna

4. Erg laat

“Ik vind 15 jaar wel erg laat voor een beugel, ik vind dat de tandarts veel eerder aan de slag had moeten gaan. Nu wilt je zoon niet meer en ik denk dat het je ook niet gaat lukken. Mijn zoon kreeg een beugel toen hij 30 was, dus er is nog hoop.” – Lenny

5. Als hij er klaar voor is

“Ik was bang om een beugel te nemen, maar ik ben er uiteindelijk op mijn 22ste zelf voor gegaan en het viel zo mee. Nu heb ik mooie rechte tanden! Als hij er klaar voor is, dan gaat hij er zelf voor. Anders gaat hij ook niet goed voor zijn beugel en tanden zorgen.” – Patricia

6. Niet alles hoeft perfect te zijn

“Lekker laten. Niet alles hoeft perfect te zijn. Als hij maar tevreden is met zijn gebit, dat is wat mij betreft het belangrijkste. Een zus van mij heeft vroeger ook een beugel gehad, maar nu dertig jaar later heeft ze weer een behoorlijke overbeet. Het hoeft dus niet zo te zijn dat het eeuwig zo mooi blijft staan.” – Jellie

7. Keuze aan kind

“En dan moet je hem elke keer weer onder dwang mee krijgen voor controles? Dat wordt lekker gezellig, steeds boze gezichten thuis. Ik heb de keuze aan mijn kind gelaten, schots en scheef was het niet en als hij later toch iets eraan zou willen doen, kan het altijd nog. Alleen betaalt hij er dan voor.” – Annemie

8. Aangedrongen op gesprek

“Mijn zoon wilde ook geen beugel toen hij 16 jaar was. We zijn toen alleen even langs geweest voor een gesprekje. Ze heeft röntgenfoto’s gemaakt, laten zien hoe zijn hele kaak naar links werd gedrukt en wat voor effect dat later zou hebben. Hij heeft toen toch zelf besloten dat hij een beugel wilde. Ik heb dus wel een beetje aangedrongen op een gesprek, maar hem dwingen tot een beugel als hij echt niet wil, heeft geen zin.” – Annemarie

9. Beugel is niet nodig

“In best veel gevallen is een beugel helemaal niet nodig. Ik heb maar zeven maanden een beugel gehad en toen was het zogenaamd wel goed. Mijn tanden staan nu 22 jaar later exact hetzelfde als ervoor.” – Ella

10. Nog altijd vreselijk dankbaar

“Ik heb dit ook allemaal meegemaakt! Onze dochter heeft een week gehuild, maar ik heb het, als oprecht liefhebbende moeder, met hulp van de tandarts toch doorgeduwd. Nu, 10 jaar later, is ze me nog altijd vreselijk dankbaar. Het scheelde ook ontzettend veel geld, want op oudere leeftijd zijn dit soort grappen allemaal rete-duur.” – Stefanie

Wat kun je doen om de pijn van een beugel te verminderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.