Externe Bijdrage
Externe Bijdrage Partner 20 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

5 tips om douchen leuker te maken voor kinderen

Niet ieder kind heeft altijd zin om te douchen. Het kan daardoor een hele klus zijn om je kleine onder de douche te krijgen en daarna lekker schoon in bed te stoppen. Om de tijd in de badkamer prettiger en leuker te maken, zetten we een aantal tips op een rijtje.

Neem de tijd

Als douchen altijd een haastklus is met je kids, kan het ze tegen gaan staan. Maak er liever een rustmomentje van, om even lekker te ontprikkelen.

Denk ook na over het moment waarop je je kind doucht. Is dat vlak voor het slapengaan, dan heeft je kind misschien nog maar weinig energie en slaan de emoties extra snel toe. Is bij jullie ‘s ochtends of bijvoorbeeld voor het eten ook een optie? Probeer dit dan eens uit, om te kijken of het op dat moment beter gaat.

Spelenderwijs leren douchen

Douchen is voor kinderen weer een heel nieuwe ervaring, zeker als ze een bad gewend zijn. Daarom kan het helpen om je kind spelenderwijs kennis te laten maken met douchen. Kijk of je in een boekwinkel of bibliotheek een leesboekje vindt over onder de douche gaan.

Wat ook kan helpen, is je kind laten meekijken als je zelf doucht. Of doorloop een keer samen alle stappen van het douchen zonder water te gebruiken, zodat je kind precies weet wat hij of zij kan verwachten.

Maak er een feestje van

Als je kind soms opziet tegen douchen, dan zijn er veel manieren om er juist een leuk moment op de dag van te maken. Kleed het douchen feestelijk aan met een muziekje of neem leuk speelgoed of een gietertje mee onder de douche.

Bij wat oudere kinderen kan je er ook een uitdaging van maken, bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Wedden dat je niet binnen 5 minuten klaar bent met douchen?’

Begrip tonen

Heeft jouw kleine een hekel aan douchen? Probeer in zo’n situatie te achterhalen waar dit door veroorzaakt wordt. Is bijvoorbeeld de waterstraal eng of is shampoo spannend? Kom je de oorzaak te weten, dan kun je er begrip voor tonen en samen op zoek gaan naar een passende oplossing om douchen fijner te maken.

Aanpassingen in de douche

Om douchen aangenamer te maken, kan je ook een aantal aanpassingen maken in de douche. Een antislipmat kan bijvoorbeeld helpen als je kind de douchevloer glad vindt en bang is om uit te glijden.

Zet bijvoorbeeld de douchekop zo laag mogelijk en stel de straal zachter in. Om de straal zachter te maken, kan je ook een washandje om de douchekop binden. Of draai de douchekop eens om, zodat het een fontein wordt. Gegarandeerde pret!

Heeft je kind last van de stralen of shampoo in het gezicht? Dan kan je ook een douchekapje gebruiken. Deze zorgt ervoor dat het water bij het gezicht vandaan blijft.

Van doucheproblemen naar douchepret

Met een andere aanpak van de douchetijd kan je van doucheproblemen juist douchepret maken! Probeer eens een of meerdere van de tips uit om te kijken of ze voor jouw gezin de oplossing zijn.

Waarom schaamt mijn kind zich opeens tijdens het omkleden of douchen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.