Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 28 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Een duurzame capsule garderobe voor je kind? Dat doe je in 5 simpele stappen

Zorgvuldig uitgezochte kleding, schoenen en jassen, van goede kwaliteit en allemaal met elkaar te combineren: dat is een capsule garderobe voor je kind. Waarom? Het is duurzamer, goedkoper, je hebt minder keuzestress, je koopt bewuster en je kind groeit niet op met het idee dat meer, beter is.

Maar hoe doe je dat eigenlijk, zo’n capsule garderobe voor je kind?

Vijf stappen voor het maken van een minimalistische kledingkast

Een capsule garderobe bestaat uit een minimaal aantal essentiële kledingstukken per seizoen, waar je veel verschillende sets van kunt maken. Meestal dubbel zoveel bovenstukken als onderstukken, zo’n twee paar schoenen en een jas. Accessoires zoals een muts, pet en sjaal of pyjama en ondergoed kun je meetellen, hoeft niet.

Stap 1: Minimaliseren

Zoek alle kleding van je kind bij elkaar en kijk per item naar wat je wilt houden. Alles wat je niet wilt houden (niet mooi meer, te klein geworden, stuk) leg je op een stapel. Vergeet ook jassen, schoenen en accessoires niet mee te nemen. Realiseer je dat vijf rugzakken en drie sjaals echt niet nodig zijn. Probeer kledingstukken te houden die ook nog eens goed bij elkaar passen. Items die stuk zijn, mogen op de stapel.

Stap 2: Kleding wegdoen

Als iets echt stuk is en niet meer gemaakt kan worden, dan kun je het weg doen. Sommige winkels nemen ook zakken met kleding in om te recyclen. En soms krijg je hier nog een leuke korting voor terug. Mooie kledingstukken kun je doorgeven aan een vriendin met kindjes, verkopen, naar een tweedehands winkel brengen of doneren bij een inleverpunt.

Stap 3: Maak een lijst met wat je hebt en nog wilt

Kijk wat je nog in de kinderkledingkast hebt liggen en maak daar vervolgens een lijst van. Schrijf ook op wat je nog nodig hebt voor een complete garderobe voor je kindje. Denk aan vijf tot tien sets kleding in totaal. Zoals: een broek, T-shirt en vest of een jurk en maillot. Kies een aantal kleuren uit die je goed met elkaar kunt combineren, zodat alles bij elkaar past. Vul dat aan met prints en verschillende materialen. Misschien vindt je kind het zelfs leuk om met je mee te denken over wat hij graag draagt. Denk ook praktisch: schoenen met klittenband en een paar laarzen in plaats van gedoe met veters.

Stap 4: Kies voor duurzame merken

Duurzame kleding van biologisch katoen is misschien wat duurder, maar je hebt minder stuks nodig. Het blijft keer op keer mooi in de was. En als je kind eruit gegroeid is, kun je het tweedehands weer voor een goede prijs verkopen. Uiteindelijk ben je dus minder geld kwijt, voor een mooie garderobe en denk je aan het milieu.

Stap 5: Iets nieuws? Dan gaat er iets anders weg

Koop je een nieuw kledingstuk voor je kindje? Doe dan iets anders weg, zodat je het op een minimaal aantal stuks kleding kunt houden.

Et voilà, daar is de capsule garderobe voor je kind.

8 tips voor de perfecte capsule wardrobe voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.