Redactie
Redactie Dyslexie 21 jun 2018

Dyslexie en keuze middelbare school

antwoordDit is een veel voorkomend dilemma: sturen we ons kind naar die brugklas net boven het niveau of kiezen we voor het lagere niveau? Veel ouders worstelen met deze vraag op het moment dat het schooladvies en de uitslag van de Cito-eindtoets duidelijk zijn.

Jouw dochter heeft een havo-advies gekregen, maar een Cito-score van 533. De vraag is of de middelbare school van jullie keuze je dochter zal aannemen. Bij veel scholen is het advies van de leerkracht doorslaggevend, maar niet overal.

Uit je verhaal blijkt dat er veel punten voor de keuze havo/vwo spreken:

  • Je dochter is gemotiveerd; ze wil graag naar deze school.
  • Haar werkhouding is goed.
  • Het schooladvies is havo.
  • De school van jullie keuze werkt met Kurtzweil (een compleet dyslexie- softwarepakket)

Waar je bang voor bent, is het eventueel te zware programma. Voor een kind is het heel moeilijk om in de brugklas te merken dat het allemaal te zwaar is en dat er een stap terug gemaakt moet worden. Het kan het zelfvertrouwen een flinke knauw geven.

Daarom is het belangrijk om samen met je dochter de keuze goed te bespreken. Wees eerlijk en bespreek met haar je dilemma. Vertel haar dat het voor haar best eens moeilijk kan worden. Leg de nadruk daarbij op het feit dat ze dyslectisch is en dat ze daardoor soms extra hard zal moeten werken. Spreek je vertrouwen in haar uit! Mocht blijken dat het pakket te zwaar is, dan hoeft ze zichzelf niks te verwijten. Ze mag toch altijd trots zijn dat ze de uitdaging aanging en dat ze het in ieder geval geprobeerd heeft.

Zorg dat ze op jouw steun en hulp kan rekenen. Indien mogelijk in de vorm van het organiseren van specifieke hulp die nodig is vanwege haar dyslexie. Kijk ook eens op www.ikhebdyslexie.nl voor meer softwaretips ter ondersteuning.

Reageer op artikel:
Dyslexie en keuze middelbare school
Sluiten