Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Dyslexie 23 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Kan mijn dochter met dyslexie naar de Havo?’

antwoordAls ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: dyslexie en een keuze maken voor de middelbare school.

Vraag

‘Onze dochter heeft dyslexie, daardoor heeft ze met veel onderdelen op school extra moeite. Toch is ze zeker wél intelligent. Nu is haar CITO score 533, en heeft ze Havo advies gekregen van de basisschool. Eigenlijk is een score van 533 aan de lage kant voor de Havo, maar omdat ze erg gemotiveerd is en haar werkhouding goed is, denkt haar leraar dat ze Havo aankan. Daarbij wil ze heel graag naar een bepaalde middelbare school waar ze geen Mavo hebben, alleen Havo en hoger. Nu twijfel ik erg over wat we moeten doen. Ik ben bang dat de Havo met haar dyslexie te hoog gegrepen is, en dat ze dan na een jaar alsnog van school moet. Wat zou u doen?’

‘Mijn zoon (13) heeft moeite met opstaan, en dat zorgt voor ruzie.’

Advies van de redactie

antwoordDit is een veel voorkomend dilemma: sturen we ons kind naar die brugklas net boven het niveau of kiezen we voor het lagere niveau? Veel ouders worstelen met deze vraag op het moment dat het schooladvies en de uitslag van de Cito-eindtoets duidelijk zijn.

Jouw dochter heeft een havo-advies gekregen, maar een Cito-score van 533. De vraag is of de middelbare school van jullie keuze je dochter zal aannemen. Bij veel scholen is het advies van de leerkracht doorslaggevend, maar niet overal.

‘Mijn kind is enorm bang om te gaan slapen, wat kan ik doen?’

Uit je verhaal blijkt dat er veel punten voor de keuze havo/vwo spreken:

  • Je dochter is gemotiveerd; ze wil graag naar deze school.
  • Haar werkhouding is goed.
  • Het schooladvies is havo.

Waar je bang voor bent, is het eventueel te zware programma. Voor een kind is het heel moeilijk om in de brugklas te merken dat het allemaal te zwaar is en dat er een stap terug gemaakt moet worden. Het kan het zelfvertrouwen een flinke knauw geven.

Daarom is het belangrijk om samen met je dochter de keuze goed te bespreken. Wees eerlijk en bespreek met haar je dilemma. Vertel haar dat het voor haar best eens moeilijk kan worden. Leg de nadruk daarbij op het feit dat ze dyslectisch is en dat ze daardoor soms extra hard zal moeten werken. Spreek je vertrouwen in haar uit! Mocht blijken dat het pakket te zwaar is, dan hoeft ze zichzelf niks te verwijten. Ze mag toch altijd trots zijn dat ze de uitdaging aanging en dat ze het in ieder geval geprobeerd heeft.

Zorg dat ze op jouw steun en hulp kan rekenen. Indien mogelijk in de vorm van het organiseren van specifieke hulp die nodig is vanwege haar dyslexie.

‘Mijn kind is enorm bang om te gaan slapen, wat kan ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.