Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 6 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je één op één tijd met je kind in je agenda wil zetten

Druk, druk, druk. We zijn het tegenwoordig bijna allemaal. We vliegen van hot naar her, doen een meeting terwijl we op het schoolplein staan en beantwoorden een mail tijdens het boodschappen doen. Quality tijd met je kind doorbrengen schiet er daarom nogal eens bij in. Toch is het juist belangrijk om die één op één tijd met je kind door te brengen.

We kennen allemaal de goede voornemens. ‘Vandaag ga ik écht even wat tijd met Saar doorbrengen’, om er vervolgens om elf uur ‘s avonds achter te komen dat het je weer niet is gelukt. En dat is jammer, want juist die één op één tijd met je kind is super belangrijk.

Één op één tijd met je kind

Als we het hebben over één op één tijd met je kind doorbrengen is het vooral belangrijk om hierbij te focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Misschien denk je namelijk, het is niet nodig om die één op één tijd met met mijn kind te plannen, want ik ben toch altijd thuis…

Maar daar ga je de mist in. Het puur en alleen aanwezig zijn is iets anders dan écht kwalitatief tijd met je kind doorbrengen. Onderzoek wees zelfs uit dat alleen de hoeveelheid tijd die ouders met hun kind doorbrengen géén invloed heeft op het mentale welzijn, gedrag, of succes op school.

Kwaliteit over kwantiteit

Kwalitatief tijd doorbrengen met je kind, waarbij je echt aandacht geeft aan je kind en samen iets onderneemt draagt wél bij aan positief gedrag en emotioneel welzijn bij je kind.

Het is het verschil tussen samen in dezelfde kamer zitten op je eigen telefoon. Of samen een bordspel spelen of een wandeling maken.

In de agenda

Het is dus belangrijk om regelmatig één op één tijd met je kind te hebben. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Nou, door het gewoon onderdeel van je agenda te maken. Er zijn twee dingen die je in jouw agenda wil zetten:

  • Ten eerste is het een goed idee om dagelijks 15 minuten met je kind te plannen, waarbij je jouw telefoon weg legt en even alleen maar aandacht hebt voor je kind. Dit kan bijvoorbeeld een kwartiertje zijn voor ze naar bed gaan, of als ze net uit school komen. Kies een tijd die voor jou handig is en zet dit in je agenda met een alarm erbij, zodat je het niet vergeet.
  • Ten tweede wil je af en toe een wat langer moment plannen met je kind. Dit kan een dag of een dagdeel zijn waarop jullie samen met z’n tweetjes iets leuks gaan doen. Wandelen, naar een museum, of iets anders dat je kind leuk vindt. Hoe vaak je dit doet is afhankelijk van jouw situatie. Dit kan bijvoorbeeld 1 of 2 keer per maand zijn, maar ook 1 keer per kwartaal. Zet het in je agenda, en plan alvast vooruit zodat je zeker weet dat je het niet meer vergeet.

Quality time momenten inplannen met je kind doe je zo!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.