Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Puber 6 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Eerste menstruatie vieren? ‘Ik condoleerde haar met het verlies van haar kind zijn’

De eerste menstruatie is een spannende, bijzondere en aparte ervaring. Je lichaam verandert van een meisje in een jonge vrouw. Is dat reden voor een feestje? Of vinden moeders het eerder vervelend voor hun kleine meisje? Wij waren benieuwd!

De ene ouder hangt de slingers op als de dochter voor het eerst ongesteld is, de andere ouder vindt het juist zielig voor de dochter.

De eerste menstruatie

De eerste menstruatie van je dochter is spannend, zowel voor je dochter als voor jou als ouder. Je kleine meisje is niet meer zo klein en dat is nu ook gebleken. De ene ouder vindt dit iets groots en wist allang hoe ze dit wilde aanpakken, de andere ouder vindt dit er nou eenmaal bij horen en maakt er niet een groot ding van.

Het ligt er misschien ook aan hoe je zelf als meisje je eerste menstruatie ervaarde. Was je moeder blij voor je of vond ze het vervelend? Of had je moeder misschien nooit uitgelegd wat ongesteld zijn is en was je het opeens? Dan schrik je natuurlijk wel en wil je het anders aanpakken bij je eigen dochter.

Wij waren benieuwd hoe onze lezers de eerste menstruatie van hun dochter aanpakken of aan willen pakken als het zo ver is. Daarom plaatsten wij de volgende stelling op onze Facebook pagina: ‘Ik vier de eerste menstruatie van mijn dochter’. En zoals je misschien al verwacht, waren de meningen verdeeld.

De eerste keer vieren?

“Toen onze oudste dochter voor het eerst menstrueerde, trakteerde ik haar op een heerlijke Bosschebol”, vertelt Ilse. “Haar zusje kreeg uiteraard dezelfde traktatie, want in ons gezin werd het gevierd dat ze van meisje naar een jonge vrouw geraakten.” Bij Anneke werd het thuis ook gevierd: “Wij hebben het wel gevierd, omdat het fijn is dat alles werkt zoals het hoort en om het toch even iets minder vervelend te laten zijn. We maakten een lekkere taart en dat was het.”

Ook Louise viert de eerste menstruatie van haar dochter. “Absoluut. Het is toch een feestje om te weten dat het allemaal naar behoren werkt? Mijn moeder haalde gebak en die traditie zet ik graag voort.” Bij Wijntje thuis wordt de gebeurtenis cultureel gevierd: “Bij ons is het normaal dat je viert dat je dochter haar eerste menstruatie heeft gehad. Vaak koop je een sieraad voor haar.”

Overlevingspakketje

Andere moeders halen niet zozeer iets lekkers of een cadeautje om het te vieren, maar met een andere reden. “Ik heb voor mijn dochter een menstruatie-survivalpakketje gemaakt met chocola, lekkers, een gezichtsmaskertje, maandverband en haar favoriete drankje. Het is al rot genoeg, een leuk cadeautje vond ik wel een goed idee”, vertelt Britt.

Ook Yvonne vond het geen reden voor een feestje. “Ik heb haar gecondoleerd met het verlies van haar kind zijn. Ik heb haar een overlevingspakket gegeven met maandverband, een kruik en heel veel chocola.” Marien herkent zich hier wel in: “Ik zal de eerste keer niet vieren met mijn dochter, maar een warme kruik voor haar maken, met chocolade en een goede film erbij. Het is niet fijn, dan mag je jezelf best even vertroetelen.”

Niks leuks aan

Weer andere moeders zien er absoluut geen reden voor een feestje in. “Vieren? Hoezo dat? Het is iets dat erbij hoort. Als het gebeurt, hoop ik dat mijn dochter met mij erover wil praten en dat we het erover hebben”, vertelt Linni. Veerle snapt ook niet dat ouders dit überhaupt vieren. “Wat moeten we daaraan vieren? Ik vind er niets leuk aan, het mag na 33 jaar ook onderhand wel stoppen. Elke keer weer die buikpijn en rugpijn.”

Joke wil de eerste menstruatie juist niet te groot maken voor haar dochter. “Op het gemakje meevoelen wat je dochter nodig heeft, dat lijkt me de juiste mindset op dat moment. Nabij zijn en niet onnodig uitvergroten of aan de wereld willen verkondigen.” Sabrina is het hiermee eens: “Het kind voelt zich heel erg ongemakkelijk als je het gaat vieren. Ik zou er juist niet overdreven veel aandacht aan schenken. Het hoort erbij en je gaat gewoon weer door.”

Voorbeeld van de ouders

Veel lezers denken aan het moment dat zij zelf voor het eerst ongesteld werden en nemen dat mee naar de eerste menstruatie van hun dochter. “Mijn moeder vierde de eerste keer. Ze kocht bewust taart voor ons, juist om het negatieve eraf te halen en aan te geven dat er een nieuwe periode in het leven was bereikt. Zo was het voor mij makkelijker accepteren en voelde ik minder schaamte. Het hoorde bij het vrouw zijn”, vertelt Myra.

Anderen zouden juist niet hetzelfde doen als hun ouders deden. Sophie: “Toen het bij mij zo ver was, spurtte ik naar buiten waar mijn ouders in de tuin zaten en ze riepen toen: ‘Proficiat, je bent een jonge vrouw nu!’ Heel de straat had het kunnen weten, ik vond dat super gênant.” Ook Sheila deed het anders bij haar dochters: “Mijn moeder vierde het ook toen ik samen met mijn broers aan tafel zat. Afschuwelijk, ik schaamde me kapot. Bij mijn dochters heb ik dit dus echt anders aangepakt.”

Eerste keer ongesteld? Zo vieren ze het in andere landen over de hele wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.