Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vrije Tijd 3 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Op skivakantie met je kind(eren)? 7 tips voor een onvergetelijke (eerste) vakantie

Heb jij binnenkort een eerste skivakantie met je kind(eren) op de planning staan? Wij zetten zeven tips op een rij om er een onvergetelijke skivakantie van te maken.

Allereerst hopen we natuurlijk van harte voor je dat er genoeg sneeuw ligt in het gebied waar jullie heen gaan… Want dat is momenteel een ‘probleem’ op veel plekken in Europa. Als je de vakantie een tijdje geleden al hebt geboekt, kan het best spannend zijn of de vakantie wel door kan gaan op de manier zoals jij die voor ogen had. Zeker als je kind niet kan wachten om eindelijk voor het eerst op de ski’s te staan.

Tips voor de eerste skivakantie met je kind

Een eerste skivakantie met je kind is sowieso al spannend, los van het feit of er wel genoeg sneeuw ligt. Hoe jammer het ook is dat dat misschien tegenvalt, de vakantie kan natuurlijk wel gewoon doorgaan als je je plannen een beetje aanpast. Je bent waarschijnlijk in een mooie omgeving, wat het geen straf maakt om met je gezin te wandelen. En het lekkere eten is ook niet weg…

Ga jij dit jaar voor het eerst met je kind op skivakantie? Dan hebben wij zeven tips om je hier goed op voor te bereiden.

1. Kies een kindvriendelijk skigebied

Dit had je waarschijnlijk zelf ook wel bedacht, toch is het de belangrijkste tip die we je willen meegeven. Als ouder is de hoogste prioriteit dat je kind veilig is, waardoor een zoektocht naar een kindvriendelijk skigebied van belang is. Een kindvriendelijke accommodatie is daarbij ook belangrijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg kindvriendelijke hotels, waarbij er activiteiten en animatieprogramma’s voor de kinderen zijn.

2. Kies een geschikt vertrekmoment

Lange files en een klein kind is niet de allerbeste combinatie, daar weet je misschien alles van. Het is fijn als je een beetje doorrijdt, dus is het goed om niet in het weekend te gaan, maar doordeweeks. Als je een lange rit voor de boeg hebt, is het verstandig om twee dagen te rijden. Dan kom je niet helemaal uitgeput op de bestemming aan en kun je diezelfde dag nog wat leuks gaan doen.

3. Wees voorzichtig

Als je gaat skiën met je kind, is veiligheid altijd belangrijk, maar op dit moment al helemaal. Zo waarschuwen skiverenigingen al voor ongelukken door slechte sneeuw. Zorg dat je kind bij een ervaren skileraar les krijgt, zodat je weet dat hij in goede handen is. Het lesgeven kun je sowieso beter overlaten aan een professional, zodat je kind leert om goed te skiën. Tegelijkertijd kunnen jullie ook zelf genieten van het skiën.

4. Maak een plan B

Als nou echt blijkt dat het skiën niet verantwoord is door het weinige sneeuw, maak dan van tevoren een plan B. Zoek alvast naar mooie wandelgebieden, leuke activiteiten voor je kind en lekkere eettentjes. Als de vakantie niet gaat zoals verwacht, is het aan jullie om er alsnog een leuke tijd van te maken. Want wees eerlijk: alleen maar balen dat het tegenvalt, daar heeft niemand wat aan. Je kunt het altijd gezellig maken samen met je gezin.

5. Wees goed voorbereid

Zoek van tevoren uit wat je allemaal nodig hebt voor een skivakantie. Misschien is het ook jullie eerste keer, dan is het goed om hier echt even in te duiken. Als je eenmaal aankomt op de bestemming, is het jammer als je daar nog van alles moet regelen, terwijl je dat thuis had kunnen doen. Koop de kleren die je nodig hebt in Nederland en wat je daar niet kunt krijgen reserveer je alvast via internet. Achteraf ben je daar blij mee.

6. Zorg voor voldoende kleding

Dat het op een skivakantie koud is, is logisch. Toch is het soms moeilijk om je goed te kleden, zeker voor een kind die niet goed aangeeft of hij het koud heeft. Wat altijd een goede oplossing is, is het werken met laagjes. Begin altijd met thermokleding, om je kind warm te houden. Daaroverheen doe je een fleecelaag, zoals een fleecevest. Maak het af met het skipak, het allerbeste is natuurlijk een waterafstotend skipak.

7. Geniet en neem de tijd

Als laatste is het belangrijk om alles te nemen zoals het komt. Het gaat erom dat jullie en je kind plezier hebben, ook al gaat het allemaal niet zo snel. Zolang je kind het leuk vindt, vinden de meeste ouders het ook leuk. Geniet van jullie tijd samen als gezin. Door alles toch een beetje op je af te laten komen, heb je niet zoveel stress en kun je heerlijk ontspannen. Wat komen jullie straks weer opgeladen thuis!

De ultieme kerstvakantie bucketlist: 10x leuke dingen om met je kinderen te doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.