Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Hobby en sport 11 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Hoe je wandelen met kinderen leuk maakt (en houdt)

 

Als je zelf van wandelen houdt, lijkt niets je misschien zo leuk als de natuur in trekken met je kids. Lekker wandelen in het bos of in de bergen. Hoe zorg je dat zij het ook leuk vinden?

Wandelen met kinderen! De paden op, de lanen in..

Wandelen is gezond. Wandelen is gezellig. En het is gratis. We hoeven je vast niet te overtuigen wat wandelen zo leuk maakt. Dus logisch als je ook je kinderen mee wilt nemen op je wandelingen.

Tot een bepaalde leeftijd vinden kinderen het vaak leuk om de natuur in te trekken. Maar met kleine kinderen gaat het niet altijd zo soepel als je zou willen: ze zijn soms al moe als je voor je gevoel nog maar net onderweg bent of ze hebben er ineens geen zin meer in. En als ze puber worden, is het vaak gedaan met de motivatie. Een paar tips om wandelen leuk te maken of te houden.

  • Neem voldoende drinken en snacks Als je kind groot genoeg is, geef het dan eventueel een klein, eigen rugzakje mee met bijvoorbeeld een flesje water of wat fruit. Nog leuker is het als ze deze zelf inpakken, misschien willen ze er zelf ook nog een knuffel of een verrekijker in stoppen.

 

  • Plan onderweg voldoende rustpauzes Wacht daar niet mee tot ze aan je been hangen, maar probeer dat net voor te zijn. Anders gaat het wandelen voor de kinderen voelen als een uitputtingsslag.

 

  • Zorg dat het einddoel leuk is voor je kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een stad met leuke terrasjes, een pannenkoekenrestaurant, een speelbos, een strand of een stuk taart in een berghut.

 

  • Bedenk goed welke afstand geschikt is. Je kind heeft waarschijnlijk kleinere benen dan jij en moet dus meer stappen zetten. Bovendien is het hele lichaam nog in ontwikkeling.

Als regel geldt dat de leeftijd van je kind in jaren het maximale aantal kilometers van een wandeling aangeeft. Is je kind 6 jaar oud, loop dan maximaal 6 kilometer. Dit is echter een gemiddelde, het hangt ook af van de conditie en de motivatie van het kind. Sommige kinderen wandelen meer kilometers dan hun leeftijd.

Als kinderen vaker wandelen, kunnen ze meer kilometers aan. Dus als je van plan bent om lange afstanden te gaan wandelen, bouw dit dan geleidelijk op. Zijn je kinderen nog klein, neem dan een buggy mee voor de zekerheid zodat je niet zelf kilometers met een kind op je nek hoeft te lopen als het moe is.

  • Plan genoeg tijd in voor de wandeling. Houd er rekening mee dat je je eigen ambities bij moet stellen als je gaat wandelen, vooral als je met jonge kinderen gaat: het gaat vermoedelijk langzamer dan je zou willen en je kunt ook minder ver lopen. Onderweg zullen ze dralen, insecten willen bekijken, pauzes willen houden en in een boom willen klimmen. Trek er ongeveer twee keer zo lang voor uit dan je er zelf over zou doen.

Een volwassene loopt gemiddeld 4 tot 5 kilometer per uur. Als je een getrainde wandelaar bent, kan dit ook 6 of 7 kilometer zijn. Met kinderen kun je zomaar twee uur doen over 5 kilometer.

  • Denk ook om een goede uitrusting en bescherming voor je kinderen: goede schoenen en sokken, geschikte kleding, anti-tekenspray, zonnebrandcrème, zonnebril, waterdichte jas.

 

  • Betrek de kinderen Geef ze bijvoorbeeld een eigen kaart, laat ze zoeken naar de bordjes voor de route of geef ze een gps-toestel.

 

  • Maak er geen saaie wandeling van, maar een spannende ontdekkingstocht of een expeditie. Op sommige routes is er een speurtocht voor kleinere kinderen. Misschien kun je speuren naar dierensporen. Je kunt ook vogels spotten, Pokémons zoeken, of digitale dierenkaarten verzamelen op de routes van Staatsbosbeheer. Op de website over ‘scharrelkids’ geeft IVN nog allerlei ideeën om te doen in de natuur.

 

  • Voor wat oudere kinderen is geocaching Als je een account aanmaakt, kunnen ze met een gps-toestel of smartphone zoeken naar ‘caches’ tijdens de wandeling. Caches zijn een soort ‘schatten’ die overal ter wereld verstopt zitten: in kleine buisjes ergens in de struiken, in een Tupperware-doos onder een bankje, in een kokertje in een holle boom en op nog veel meer gekke plekken. Ze variëren van heel klein tot groot, en sommige zitten heel ingenieus in elkaar. Er zit een logboekje in waar je je naam in kunt schrijven, soms moet je een puzzel oplossen (mystery caches), soms kun je iets meenemen (en wordt je ook gevraagd om iets terug te leggen). In Nederland zijn al meer dan 40.000 geocaches, er is ook een Nederlandse geocaching-community.

https://www.jmouders.nl/wandelen/

5x super originele uitjes om in de natuur te doen met kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.