Julia van Buuren
Julia van Buuren Hobby en sport 17 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

Judo of hockey? Van deze leerzame sporten leren kinderen het meest

Sporten is zowel goed voor het lichaam als voor de geest, bovendien vinden veel kinderen sporten ook leuk. Een win-win situatie dus. Gelukkig maar, want kinden leren ook veel van sporten.

De Gezondheidsraad adviseert kinderen om elke dag minstens een uur intensief te sporten.

Sporten is gezond

Door te sporten kunnen kinderen hun talenten ontwikkelen en tegelijkertijd plezier maken met leeftijdsgenoten. Het is dan ook goed om je kind te stimuleren om te gaan sporten.

De hersenen ontwikkelen zich zelfs beter wanneer je kind actief beweegt. Dit zorgt er ook voor dat het voor kinderen makkelijker is om zich niet te laten afleiden en zich beter kunnen concentreren. Ook zijn sportende kinderen beter in het verwerken van informatie en hebben ze minder gedragsproblemen, wat resulteert in betere schoolprestaties.

Leerzame sporten voor kinderen

Wellicht is je kind er nog niet uit welke sport het beste bij hem of haar past. Dan kan dit lijstje helpen. Ook is het voor jou als ouder handig om te weten op welke gebieden je kind zich kan ontwikkelen tijdens het beoefenen van deze sport(en).

Lees ook: Start jong, beginnende sporten en fysieke activiteiten voor kleuters

1. Voetbal

Lekker een balletje trappen op het veld? Tijdens het voetballen leert je kind goed samen te werken met anderen, teamwork is dus essentieel. Daarnaast verbetert het de coördinatie van je zoon of dochter en is het goed voor de motorische ontwikkeling. Ook leren kinderen goed na te denken over hoe ze het spel willen spelen; strategisch denken en besluiten nemen zijn dan ook vaardigheden die ze hier opdoen.

Lees ook: Had ik maar nooit… ‘Mijn kind gepusht om de beste te worden in voetbal’

2. Zwemmen

Zwemmen is natuurlijk erg belangrijk om verdrinking te voorkomen. Daarnaast kan het kinderen helpen om hun doorzettingsvermogen te ontwikkelen, want we weten allemaal dat leren zwemmen best zwaar kan zijn. Zwemmen helpt kinderen daarnaast op zich vertrouwd te voelen in het water en het bevordert hun uithoudingsvermogen.

Lees ook: Zoon verplichten om voor B-diploma te gaan? ‘Sommige dingen moet je niet laten kiezen’

3. Turnen

Is jouw kind lenig? Dan is turnen de ideale sport. Tijdens het turnen werken kinderen aan hun flexibiliteit, kracht en balans. Zeker wanneer je kind een tanig en gespierde lichaamsbouw heeft is turnen ideaal. Ook werkt turnen bevordelijk voor het doorzettingsvermogen en zelfvertouwen. Turnen is daarnaast erg gevarieerd dankzij de verschillende onderdelen en toestellen die gebruikt kunnen worden, helemaal niet saai dus.

Lees ook: Sportblessures bij kinderen: de juiste weg naar herstel

4. Judo

Tijdens judo leren kinderen om zichzelf te kunnen verdedigen, iets waar ze hun hele leven wat aan hebben. Ook wordt hun zelfbeheersing getest en leren ze om respect te hebben voor anderen. Is jouw kind een vechtersbaasje? Dan is dit de perfecte sport om hem te leren hoe hij of zij goed van zichzelf af kan bijten zonder anderen direct fysiek aan te vallen.

Lees ook: Meer weerbaarheid ontwikkelen bij je kind: hoe pak je dat aan?

5. Hockey

Hockey is al jaren een geliefde sport onder kinderen en jongeren. Je kind leert tijdens het spelen van deze sport om samen te werken met leeftijdsgenoten en de leuke hockeyfeestje zorgen bovendien voor goed sociaal contact. Ook de fysieke behendigheid wordt getraind en hier is het maken van strategische keuzes ook belangrijk om de winst binnen te slepen.

Lees ook: Dochter elk jaar op andere sport? ‘Zo ontdek je waar je echte passie ligt’

6. Basketbal

Basketbal is een echte teamsport en is dus goed voor de communicatieve en sociale vaardigheden van je kind. Daarnaast verbetert het hun had-oogcoördinatie, behendigheid en snelheid. Ook is het leuk om samen met je kind te gaan basketballen, er zijn buiten genoeg speelplekken te vinden. Side note: basketbal is vooral voor langere kinderen een fijne sport, want die extra lengte kan je tijdens dit spel goed gebruiken.

Lees ook: Dit zijn de leukste en origineelste teamsporten voor je puber 

Lees ook: Fitter worden dit jaar? Deze 5 sporten kun je samen met je kind doen

7. Tennis

Lekker met een racket de bal over het net slaan? Tennis is een populaire sport en niet alleen maar leuk om te spelen. Zo is het ook goed voor de concentratie en reflexen. Bovendien leert het kinderen verantwoordelijk te zijn want jij bent er op aangewezen om een goede slag te maken en de tegenstander te verslaan, hier komt ook strategisch denken bij kijken.

lees ook: 5x ouders vertellen wat ze uitgeven aan de hobby’s van hun kinderen

8. Dansen

Van streetdance tot ballet: dansen een geliefde vrijetijdsbesteding. Het stimuleert bovendien de creativiteit, het ritmegevoel en zelfexpressie. Vooral voor kinderen die wat teruggetrokken zijn en niet snel hun emoties durven te uiten kan dansen een goede sport zijn. Want door te dansen leren kinderen hun emoties te uiten via beweging. Ook is het leuk om in een groep met leeftijdsgenoten choreografieën te leren die je overal kan uitoefenen, bijvoorbeeld op het schoolplein of thuis.

Lees ook: 4x leuke en onverwachte sporten voor je kind

9. Paardrijden

Is jouw kind gek op dieren? Dan kan paardrijden een goede optie zijn. Kinderen leren tijdens deze sport om zich goed in te leven in dieren en dragen tegelijkertijd de verantwoordelijkheid van het verzorgen. Wanneer kinderen een goede band te creeëren met het paard stimuleert dit hun zelfvertouwen alleen maar meer. Bovendien is het natuurlijk hartstikke gezellig om samen met een dier een sport te kunnen beoefenen.

Lees ook: Deze sporten zijn leuk om te doen met je puber

Lees ook: Waarom sporten in de sportschool niet goed is voor kinderen en dit pas vanaf een bepaalde leeftijd mag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.