Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 19 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Esmee kookt alle maaltijden een week vooruit: ‘Nooit stress na werk’

Na jaren afhaalmaaltijden en ovenpizza’s was Esmee (38) het zat. Ze besloot dat het echt niet langer kon om haar kinderen op werkdagen ongezond eten voor te schotelen. Daarom begon ze met meal prep.

“Ik werk vier dagen per week, wat ik met drie kinderen in de basisschoolleeftijd al best druk vind. In het weekend zijn we altijd heel druk in de weer met sport, verjaardagen en familiebezoek. Er zijn bijna geen dagen dat ik rustig aan koken toe kom.

Meal prep

Als ik na mijn werk thuiskom, moet het eten namelijk zo snel mogelijk op tafel staan. Het wordt anders te laat om de kinderen nog goed te laten eten voordat ze gaan slapen. Ze zijn simpelweg te moe van hun dag om te wachten tot ik klaar ben met koken.

Daarom werd het vaak een snelle afhaalmaaltijd, een magnetronmaaltijd of een ovenpizza op werkdagen. Hartstikke ongezond natuurlijk, dat weet ik zelf ook wel. Ik redde het alleen echt niet om na mijn werk nog te koken en mijn man lukte het ook niet om voor het eten thuis te komen en iets gezonds op tafel te zetten.

Woensdagochtend

Toen de jongste naar de basisschool ging, besloot ik mijn vrije woensdagochtend nuttig te gaan gebruiken. Ik kwam er namelijk achter dat je veel maaltijden heel makkelijk in kunt vriezen. Het begon met pastasaus voor een aantal dagen bereiden.

Die avond aten we pasta en de andere twee porties vroor ik in voor dagen waarop ik moest werken. Dat breidde zich al snel uit tot meerdere maaltijden in de vriezer. Inmiddels besteed ik mijn hele woensdagochtend aan het bereiden van gezonde maaltijden.

Extra vriezer

Ik ben het ook leuk gaan vinden. Op Pinterest zoek ik alle recepten op die ik kan maken om in te vriezen. Op dinsdagavond laat ik de boodschappen komen en woensdagochtend staat in het teken van koken.

We hebben in de bijkeuken een extra vriezer staan, waar al deze voorgemaakte maaltijden nu in liggen. Hele ovenschotels, sauzen, stoof en zelfs kant-en-klare wraps liggen erin. Een avond van tevoren haal ik de maaltijd uit de vriezer en na werk hoef ik alles alleen nog maar op te warmen in de pan, oven of magnetron.

Eindelijk gezond

Ik ben elke keer na mijn werk weer erg tevreden met mezelf en mijn inzet op de woensdag, want we eten nu eindelijk gezond. De kinderen en mijn man vinden het ook heel fijn dat er gevarieerde maaltijden op tafel staan. Ik blijf dit zeker doen.”

Eten wat de pot schaft of apart koken? Dit zijn de eetgewoontes van Nederlandse gezinnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.