Lise Steegmans
Lise Steegmans Eten en Voeding 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Geen fastfood meer in de buurt van scholen: werkt dat eigenlijk wel?

Het kabinet wil een rem op fastfood zetten en het makkelijker maken voor gemeenten om de opening van nieuwe ketens te weigeren. Met name fastfood in de buurt van scholen is een heikel punt. Maar helpt dat wel, zo’n fastfood wet?

Waar de één een voorstander is van het verbieden van fastfood in de buurt van scholen, pleit de ander juist voor betere voorlichting.

‘Fastfood wet’

Vorige week is bekend geworden dat het kabinet werkt aan een nieuwe ‘fastfood wet’. Deze wet moet gemeentes een steuntje in de rug geven als zij ‘nee’ willen zeggen tegen de komst van een nieuwe keten.

Wapen tegen overgewicht

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is groot voorstander van de wet. Hij wil de wet inzetten als wapen tegen overgewicht bij kinderen. “Er moet echt wat gebeuren, één op de zeven kinderen is nu te zwaar en het gaat de verkeerde kant op,” legde hij vorige week uit aan het AD. “In lagere sociale klassen is het zelfs een op de drie.”

Weloverwogen voedselkeuzes zijn een grote misvatting

Maar helpt dat wel? EenVandaag zocht het uit en sprak met verschillende experts over het effect van minder fastfood in de buurt van scholen. Dat effect? Dat is er wel. Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum, legt uit dat we dénken dat we weloverwogen voedselkeuzes maken, maar dat dit een grote misvatting is – waarbij het effect van food marketing is onderschat. “Eigenlijk maken we maar zo’n 10 procent van onze keuzes rationeel. En 90 procent dus niet, ook niet als het gaat om eten.”

Succesvolle marketingmachine

Over het effect van food marketing is Velema duidelijk: dat is haast niet te overzien. Ze legt uit: “Het is eigenlijk andersom: we denken dat we vrij zijn in de keuzes, maar we worden onwijs gestuurd door onder meer de marketing van de voedingsindustrie”, vertelt Velema. “Die sturen ons richting ongezonde keuzes.”

Onlangs had de provincie Limburg een primeur met een gloednieuwe aanpak voor kinderen met overgewicht. Daar lees je hier alles over.

Nieuwe aanpak voor kinderen met overgewicht: verder kijken dan alleen kind en kilo’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.