Lise Steegmans
Lise Steegmans Seksuele voorlichting 21 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Wil je zien: voorlichting over online seksueel misbruik niet eerder in zo’n mooi jasje verpakt

Van wraakporno tot shame sexting, online seksueel misbruik is een relatief nieuw begrip. Vooral jongeren die hiermee te maken krijgen vormen een geheel nieuwe categorie slachtoffers. Zij weten vaak niet dat ze slachtoffer zijn en waar ze terecht kunnen voor hulp. De ouders evenmin. Daarom is nu WTFFF!? gelanceerd.

We verklappen alvast: dit gloednieuwe platform is absoluut een bezoekje waard. Met een knap staaltje geanimeerd artwork wil initiatiefnemer Fonds Slachtofferhulp aansluiten bij de belevingswereld van Generatie Z én bij de informatiebehoefte van zowel jongeren als ouders. In de taal en met de tools van nu. Wij zeggen: dat is gelukt. Voor de boomers onder ons: wtfff verwijst naar what the fuck en mag je in dit geval met grote verontwaardiging hardop uitspreken.

Vijf ervaringsverhalen van jonge slachtoffers

Typ wtfff.nl in je url-balk, druk op enter en je komt terecht in de duistere kosmos van online seksueel misbruik. De stevige stem van Olivier Mitshel Locadia, beter bekend als Willie Wartaal, valt je oren binnen. Je kijkt hier niet naar een suffe homepage met droge tekst, maar naar een interactief doolhof met coole, mysterieuze graphics in opvallende neonkleuren. Beweeg je met je muis over deze donkere dwaaltuin, dan stuit je op de verhalen van Noah, Myriam, Manon, Roos en Yara. Vijf jongeren, alle vijf slachtoffer van verschillende vormen van online seksueel misbruik.

Klik je op hun naam, dan begint hun stem met praten. Stuk voor stuk vertellen ze zelf wat ze hebben meegemaakt. Dat varieert van sextortion en shame sexting tot grooming. Ze vertellen welke impact dit op hen had en hoe ze hier (uiteindelijk) weer sterk uit zijn gekomen. De luisteraar wordt als het ware in hun verhaal gezogen en betreedt zo de wereld van online seksueel misbruik.

online seksueel misbruik wtfff header
WTFFF.nl is een platform over online seksueel misbruik voor jongeren van 12 tot 25 jaar.

Dóór en voor Gen-Z

De vijf eerlijke en taboedoorbrekende ervaringsverhalen vormen de kern van zowel het platform WTFFF!? als de bijbehorende campagne. WTFFF!? is er dóór en vóór Gen-Z; de eerste generatie die opgroeit met social media. Ofwel: de eerste generatie die geen verschil maakt tussen een offline en online realiteit en persoonlijkheid. Na uitvoerig onderzoek kwam Fonds Slachtofferhulp tot de conclusie dat deze generatie (van 12 tot 25 jaar) op een geheel nieuwe manier moet worden benaderd. “Deze generatie laat zich niet zomaar iets opleggen. Ze willen echte, rauwe verhalen horen, hoe heftig die ook zijn,” licht Nicky Bredemeijer van Fonds Slachtofferhulp toe.

WTFFF!?

In nauwe samenwerking met Gen-Z’ers kwam het tot dit nieuwe catchy platform. “We zagen dat jongeren de weg naar hulp niet weten te vinden. Daar liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag, onder andere dat ze zichzelf niet als slachtoffer zien. Er komen veel gevoelens van schuld, schaamte en angst bij kijken, waardoor jongeren niet durven te praten over wat hen is overkomen. Met die inzichten zijn we gaan nadenken over hoe we dit gat kunnen dichten. Hoe krijgen we jongeren zover dat ze wéten dat ze hun verhaal kunnen delen – en dat ook durven? WTFFF!? speelt in op de belevingswereld van Gen-Z en op de informatiebehoefte van deze generatie.”

Online seksueel misbruik

Die bewustwording is nodig, want jaarlijks krijgen zo’n 100.000 kinderen en jongeren te maken met online seksueel misbruik. Terwijl de aantallen stijgen, durft maar een klein deel van de jongeren hierover te praten. Eigen schuld dikke bult is het adagium dat heerst onder jongeren. Hierdoor komt een nog kleiner percentage van de slachtoffers bij de hulpverlening in beeld. Het platform geeft daarom informatie over de betekenis van online seksueel misbruik en hoe je als naaste kunt helpen. Iedere informatiepagina verwijst naar de pagina over de gespecialiseerde hulp door het Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted.nl en Fier.

Sexting

Een belangrijke boodschap daarbij is dat sexting, het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via je mobiele telefoon of tablet, hoort bij de seksuele ontwikkeling van jongeren. “Daar is an sich niets mis mee”, legt Bredemeijer uit. “Je mag gerust seksueel getinte foto’s sturen, er mag alleen geen misbruik van worden gemaakt.”

Ter illustratie verwijst ze naar het uiterst authentieke filmpje dat influencer Lotte van Eijk als onderdeel van de campagne maakte. Andere influencers die meewerken zijn Lize Korpershoek en Milou Deelen. Naast doorvertalingen op Instagram, Snapchat en TikTok is er ook een WTFFF!?-YouTubeserie. In deze ‘real talk’ praat presentatrice Dzifa Kusenuh, bekend van Spuiten en Slikken en GTST, met jongeren over hun ervaringen met online seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik.

Bekijk hieronder de video van Lotte van Eijk. 

De Kindertelefoon

Eerder vandaag werd ook bekend dat het aantal vragen over sexting dat binnenkomt bij de Kindertelefoon opvallend is gestegen. Tijdens de lockdowns verdubbelde het aantal telefoon- en chatgesprekken over dit onderwerp. Medewerkers bij de Kindertelefoon voerden tijdens de lockdowns ook ongeveer de helft meer telefoon- en chatgesprekken over chantage met (naakt)foto’s en video’s dan in 2019. Gemiddeld benaderen zes kinderen per dag nu de Kindertelefoon met vragen hierover.

Kindertelefoon twee keer zo vaak gebeld over online grensoverschrijdend gedrag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.