Lise Steegmans
Lise Steegmans School 18 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Minder fastfood in Nederland? Kabinet werkt aan een rem op ketens – vooral in de buurt van scholen

Een McDonald’sje hier, een Burger Kinggetje daar: in vrijwel elke stad in Nederland staan van die ketens. Maar het gaat niet alleen om burgers en patat, ook om pizza, döner, noem het maar op. Het kabinet wil nu een rem op fastfood zetten en het makkelijker maken voor gemeenten om de opening van nieuwe ketens te weigeren. Met name fastfood in de buurt van scholen is een heikel punt.

Oké, fastfood zelf zal waarschijnlijk nooit écht verdwijnen. Naast dat het ongezond is, biedt het namelijk ook veel voordelen: banen. Toch moet er volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen (Preventie, ChristenUnie) echt iets gaan gebeuren om overgewicht in Nederland tegen te gaan.

Mogelijk rem op fastfood

Het AD schrijft vanochtend over de wet waar het kabinet aan werkt. Die moet gemeentes dus een steuntje in de rug geven als zij ‘nee’ willen zeggen tegen de komst van een nieuwe keten. Van Ooijen gaat de juridische opties van een harde rem op vestiging van de ketens en fastfood- en frisdrankverkoop en -reclame op en rond scholen in kaart brengen.

„Er moet echt wat gebeuren, een op de zeven kinderen is nu te zwaar en het gaat de verkeerde kant op. In lagere sociale klassen is het zelfs een op de drie”, zegt Van Ooijen.

Enorme aantallen

Er ligt al een plan om het eetgedrag van Nederlanders iets te sturen, met de suikertaks. Dat betekent dat de belasting op suikerhoudende producten – denk frisdranken en sappen – omhoog gaat. De belasting op groente en fruit gaat mogelijk omlaag. Dan wordt het ene (ongezonde) product dus duurder, het ander (gezonde) goedkoper. Maar dat is niet genoeg, vreest Van Ooijen. „Je wil die overdaad aan aanbod echt niet. Een hamburger of een broodje döner eten is geen probleem. Maar ik wil niet die enorme aantallen, en ook niet op of te dichtbij scholen.” In welke wettelijke vorm de fastfoodrem er kan komen, wordt dus nog bekeken.

Kinderen met overgewicht in Nederland

In Nederland neemt het aantal kinderen met overgewicht en obesitas al jaren toe. Tel daar de twee coronajaren en bijbehorende coronakilo’s bij op en je beseft al snel dat er iets moet veranderen aan de leefstijl van veel kinderen. Uit cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat 13,2 procent van de vier- tot twaalfjarigen en 19,3 procent van de twaalf- tot zestienjarigen overgewicht heeft. Het aantal kinderen met overgewicht blijft de afgelopen jaren groeien in beide leeftijdsgroepen.

Onder kinderen tussen de zestien tot twintig was er in 2020 juist een daling. In 2020 had 14,3 procent van de jongeren in deze leeftijdsgroep overgewicht. In 2019 ging het om 16,2 procent.

Ben je nieuwsgierig wat jij als ouder kunt doen tegen overgewicht bij je kind? Hier vind je tips & tricks

Nieuwe aanpak voor kinderen met overgewicht: verder kijken dan alleen kind en kilo’s

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.