Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 5 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Geld besparen met een groot gezin: dit zijn de lessen die ik leerde

Hoofdredacteur Lisa is moeder van vier kinderen en dat betekent: veel boodschappen, hoge energierekeningen en veel onverwachte kosten. Dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk geld proberen te besparen. Hieronder deelt ze met jullie de manieren waarop ze dat dagelijks probeert te doen.

Laat ik beginnen te zeggen dat ik van nature heel slecht kan omgaan met geld, de financiën laat ik dan ook heel verstandig beheren door mijn man. Toch betekent dat niet dat ik al het geld zomaar over de balk smijt, want zuinig leven, dat kan ik best.

Geld besparen met een groot gezin

Zo’n twaalf jaar geleden, vóór de kinderen, woonde ik op een studentenkamer en had ik een bijbaantje naast mijn studie. Mijn ouders hielpen me met mijn vaste lasten, maar veel bleef er verder niet over. Ik wilde niet lenen van DUO, dus dat betekende dat ik soms door de appie liep met maar een paar euro op mijn rekening voor een avondmaaltijd.

Vervolgens werden we ouders, mijn vriend had een vaste baan en ik studeerde nog, we konden prima rondkomen, maar leefden wel prijsbewust. Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder en gaat het financieel goed, maar met een groot gezin wil je toch altijd een beetje op de uitgaven letten. Daarom deel ik met jullie de lessen die ik afgelopen jaren heb geleerd om geld te besparen.

Goedkoop en gezond

Wat mij betreft is het een misvatting dat gezond áltijd duurder is. Zo heb ik een paar vaste gerechten die goedkoop, voedzaam en gezond zijn. Nummer één en door iedereen geliefd: zilvervliesrijst met witte bonen in tomatensaus. Vaak doe ik er nog een tomaatje, uitje en wat kruiden doorheen voor ons, maar de kinderen willen het liefst alleen de bonen met rijst. Het is super cheap, maar heel voedzaam en eiwitrijk.

Ook bespaar ik door dingen zelf te maken. Eerst aten wij bijvoorbeeld regelmatig diepvriespizza’s. Die zijn best duur, voor vier pizza’s betaal je al snel tussen de 15 en 20 euro. Tot ik een jaar geleden zelf pizza’s begon te maken. Het deeg en de saus maak ik zelf. Kosten: 3 euro voor zes pizza’s. Daar komen dan nog wat toppings bij, zoals wat geraspte kaas en groenten, maar meer dan een tientje ben ik niet kwijt en dan heb ik ook nog eens meer én gezonder eten dan voorheen met de diepvriespizza.

Samen in bad

Nog een manier om te besparen is door zuinig te zijn met water. Nu kost het water zelf niet zoveel, maar de kosten voor warm water zijn door de energie en gasprijzen wel hoog. Oplossing: (kleine) kinderen hoeven écht niet dagelijks te douchen of in bad. En als ze gaan, kunnen kleine kinderen prima samen in bad. Dat scheelt toch weer een heel bad vol warm water.

Besparen op kleding

Ik ben echt dol op mooie kinderkleding, dus dat is iets waar ik maar lastig op kan besparen. Mijn oplossing is dan ook het verkopen van mijn kinderkleding. Veel kleding verkoop ik via Marktplaats en Vinted en met de opbrengsten mag ik dan van mezelf weer iets nieuws kopen. Zeker kleding van wat duurdere merken kan je vaak nog voor een leuk prijsje verkopen. Overigens koop ik zelf ook weleens dingen tweedehands, waardoor je natuurlijk ook geld bespaart.

Energie besparen

De energiekosten gaan voor alle gezinnen oplopen, nu ben ik zelf heel slecht in het besparen op de energiekosten, maar van huis uit heb ik dat wel meegekregen. Hoe vaak mijn moeder niet riep dat ik de lichten uit moest doen… Inmiddels zeg ik dat zelf ook tegen mijn kinderen, het zijn immers simpele en kleine manieren om te besparen. De lichten uit doen en de stekkers eruit na gebruik zijn dingen die je echt routinematig kunt doen. Daarnaast hebben we zonnepanelen, dus probeer ik alle energieslurpende apparaten zoals de wasmachine, droger en vaatwasser vooral te laten draaien als de zon schijnt.

Fietsen

Nog iets dat veel geld kost momenteel: tanken. Natuurlijk kun je niet alles op de fiets doen, zeker niet met een groot gezin. Soms heb je nu eenmaal een auto (of openbaar vervoer) nodig. Maar je kunt wel zoveel mogelijk met de fiets of lopend doen. Als je (meerdere) kleine kinderen hebt kan een bakfiets uitkomst bieden. Kun je ook meteen je weekboodschappen mee doen!

7 moeders vertellen wat zij uitgeven aan boodschappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.