Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vrije Tijd 13 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Actrice Georgina Verbaan: ‘Je hebt altijd invloed op je eigen verhaal’

Vanaf 19 april is de animatiefilm Superkat Maurice te zien in de bioscoop. De film gaat over een kat, ratten en sprookjes: van alles wat dus. Georgina Verbaan spreekt de stem in van Olivia en vertelt aan J/M Ouders waarom jij samen met je kind deze film moet kijken.

Superkat Maurice heeft de perfecte ‘business’ opgezet om heel veel geld te verdienen aan goedgelovige stedelingen, namelijk als rattenvanger. Maar als ze in het plaatsje Bad Blintz komen, zijn daar helemaal geen ratten. Ze ontmoeten daar het meisje Olivia die hun hulp inroept om het mysterie op te lossen.

Mooi gemaakt

“De film is ontzettend grappig, spannend en vol avontuur”, vertelt Verbaan. “Ik heb vaak heel hard gelachten. En de film is zó mooi gemaakt, in elke set zou je wel willen wonen. Het lijkt ook heel echt, dat is het natuurlijk niet, maar dat is het mooie aan een animatiefilm. Het is op een heel originele manier verteld en er zitten pratende ratten in de film, dat is natuurlijk al een grote bonus.”

Verbaan spreekt de stem in van Olivia, die vaak in de film verschijnt. “Mijn rol is de vertelster, ze vertelt eerst het verhaal en leert de kinderen over vertelstructuren in films en hoe dat meestal gaat. Pas wat later verschijnt ze ook zelf in beeld in het verhaal dat ze vertelt.” Op deze manier is de film ook nog eens leerzaam voor de kijkers, wat volgens Verbaan een pluspunt is.

Kattenliefhebber

De reden dat Verbaan deze film aansprak? Als je haar een beetje kent, is dat geen verrassing. “De kat! Ik ben een echte kattenliefhebber, ik heb er zelf drie thuis. Ook een rode kat, Fret, net als Maurice in de film, die lijkt er ook echt op. Ik had ook de Engelse trailer van deze film bekeken en ik vond de uitdrukkingen van de kat heel leuk, dat is precies wat je je bij een kat voorstelt, dus toen werd ik zeker enthousiast.”

Wat kunnen de kinderen volgens Verbaan leren van deze film? “Ik denk dat de film laat zien dat je altijd in je eigen verhaal zit en dat je altijd invloed hebt op je eigen verhaal. Er zijn altijd verwachtingspatronen, dus hoe mensen denken dat een verhaal zal gaan, zoals de held die altijd alles durft. Dat is in deze film net even anders. De held durft bijvoorbeeld veel dingen niet en iedereen heeft zo zijn eigen dingen om te overkomen. Iedereen heeft zijn eigen les te leren.”

Namen van de dieren

Verbaan vertelt ons nog een leuk feitje over de film: “Alle ratten in de film komen van een terrein naast een laboratorium vandaan. Zij hebben daar afval gegeten en daardoor allemaal speciale krachten gekregen, waardoor ze kunnen praten en lezen. Het grappige is dat zij allemaal de naam hebben gekregen van het voorwerp dat ze als eerste zagen op de vuilnisbelt. Zo heet iemand bijvoorbeeld ‘Zonnebrand’, iemand anders heet ‘Gevaarlijke Bonen’ en weer iemand anders heet ‘Lucifer’.”

“Als jouw kind van avontuur, dieren en sprookjes houdt, moet je zeker samen de film gaan kijken. Ik hoop dat alle kinderen met een grote lach op hun gezicht de zaal uitkomen. Wat ook zo leuk is, is dat er in de film gepraat wordt met dieren, dat blijft altijd leuk om te zien als kind. De film is heerlijk fantasierijk en nogmaals: zo enorm prachtig gemaakt. Daar ben ik zelfs als volwassene van onder de indruk, dus laat staan hoe mooi de kinderen het gaan vinden.”

10x films en series op Netflix om samen met je dochter te kijken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.