Gepest: wisselen van school of strijd aangaan?

antwoord

Je wilt graag weg van deze school, waar je kind gepest wordt en waar ouders achter je rug om roddelen. Dat vind ik heel begrijpelijk. Wat je dochter daar meemaakt is heel naar! Je hebt het gevoel dat de school en de leerkracht hun best doen, maar het vertrouwen dat er iets zal veranderen is na al die jaren weg.

De school van je dochter zou echter meer kunnen doen om dit gepest te laten stoppen. ‘Even ingrijpen’ is niet de manier om een hardnekkig pestprobleem te lijf te gaan. Er zal onder begeleiding van een deskundige met deze klas aan dit probleem gewerkt moeten worden. Er zal gewerkt moeten worden aan een goed en veilig schoolklimaat. De hele klas moet betrokken worden bij het feit dat er een meisje in hun midden is dat niet mag zijn zoals ze is. Iedereen moet zich bewust worden van wat dit met je kan doen en hoe schadelijk dit is voor haar. De school zou zich moeten verdiepen in een goede aanpak en een anti-pestprogramma, en zou de samenwerking met experts aan moeten gaan.

Nu is de vraag natuurlijk of de school dit op korte termijn gaat realiseren. Je zult er dan bovenop moeten zitten, veel gesprekken moeten voeren en overtuigingskracht moeten hebben. Wanneer je het vertrouwen hebt dat je iets kunt bereiken, is deze tijdinvestering het meer dan waard. Voor de hele school maar zeker ook voor je dochter. De boodschap is ‘we vluchten niet voor problemen maar pakken ze aan’. Je helpt je dochter, de kinderen uit haar klas en de hele school. Door te laten zien dat wanneer je echt iets wilt, je veel kan bereiken. Wellicht sluit je dochter over ruim twee jaar haar basisschooltijd dan met een fijn gevoel af.

Ik kan me voorstellen dat het vertrouwen in de school toch minder groot is en dat je geen energie meer hebt voor dit alles. Je wilt misschien het liefst naar een nieuwe school met nieuwe kansen. Volgend schooljaar gaan dan jouw beide dochters een nieuwe start maken.

Maar… zal je dochter op deze nieuwe school geen pesters tegenkomen? De kans bestaat dat ze ook in haar nieuwe klas geen aansluiting kan vinden. Ik raad je aan om niet te snel een definitieve beslissing te nemen maar tijd te nemen voor goed onderzoek:

  • Maak een afspraak met de directeur van de nieuwe school en leg je dilemma voor.
  • Bespreek wat de mogelijkheden zijn en wat hun ervaringen zijn met pesters.
  • Vraag zoveel mogelijk over de klas waarin je dochter bij een overstap geplaatst zou worden. Wanneer daar nog geen antwoord op gegeven kan worden, stel deze actie dan nog even uit. Zodra duidelijk is in welke groep je dochter zal komen, vraag dan ook een gesprek aan met de leerkracht die de klas nu heeft, en de leerkracht die de klas volgend schooljaar zal hebben. Informeer ook naar andere zaken die jullie als positief ervoeren op de oude school. Neem rustig de tijd om alles te onderzoeken. Wanneer je twijfelt ben dan alert.
  • Maak op het schoolplein van de toekomstige school een praatje met ouders en vertel gewoon waarom jullie er zijn. Vraag naar ouders van kinderen uit de nieuwe klas en informeer naar de sfeer, de kinderen en de leerkrachten. Hoor ze maar uit!
  • Wanneer jij een goed gevoel hebt gekregen over de nieuwe school, licht dan je dochter in.
  • Vertel haar dat jullie een andere school hebben gevonden en dat daar een leuke klas is voor haar die ze kan gaan uitproberen.
  • Zie in ieder geval voor elkaar te krijgen dat je dochter een paar keer een dagje mee kan draaien in de nieuwe klas. Dit zal waarschijnlijk geen probleem zijn. Laat je dochter haar eigen oordeel vormen en beslis samen of jullie de overstap aandurven.

Tot slot wil ik je aanraden om op de nieuwe school begrip te hebben voor de beperkte tijd die leerkrachten hebben. Wees schikkelijk en zorg ervoor dat ze jullie graag als nieuw gezin willen verwelkomen. Neem gewoon de tijd en wees vriendelijk, eerlijk en open. De kans is dan namelijk het grootst dat de school wil meewerken aan jullie onderzoek.

Reageer op artikel:
Gepest: wisselen van school of strijd aangaan?
Sluiten