Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouders 25 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Gezinstherapeut Steven Pont: ‘Met je telefoon erbij maak je niet écht contact met je kind’

In de online serie Opgevoed staat netjes op NPO Start bespreekt ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont opvoedissues die je aan het denken zetten. Daarbij pakt hij korte fragmenten uit het programma Hoe gaat dat bij jullie thuis?. Deze keer bespreekt Pont het thema; quality time met je kind, want met alle drukte van de dag schiet dat er misschien nog wel eens bij in.

En dat, terwijl dit juist een van de belangrijkste dingen is in de opvoeding van kinderen.

Maak jij werkelijk contact met je kind, is de vraag die Steven Pont in de aflevering bespreekt. We zijn vaak namelijk zo druk in de weer op een dag. Denk aan werken, kinderen naar school, sporten en clubjes brengen, koken, samen eten en dan naar bed. De dagen vliegen voorbij. En waar jij misschien denkt dat je echt wel contact maakt met je kind, denkt hij of zij daar misschien wel heel anders over.

Quality time met je kind: écht contact maken

We leven in een digitaal tijdperk en die smartphone zit aan onze handen vastgeplakt, zo lijkt het. Of we dragen ‘m met een strap de hele dag bij ons. En is ‘ie niet in de buurt, dan hebben we altijd nog een smartwatch waar we berichtjes op ontvangen. Een belangrijk item in je leven dus en je kind ziet dat ook. Ben je een uurtje met je kind aan het spelen, maar beantwoord je ook nog wat appjes tussendoor, dan maak je niet werkelijk contact met je kind, volgens Pont.

Je kan beter een half uur geconcentreerd met je kind bezig zijn, echt contact maken, dan een uur half aanwezig zijn, zo legt hij uit. Dit is belangrijk voor een veilige hechting tussen je kind en jou en jou en je kind. Bovendien versterkt het de sociaal emotionele ontwikkeling bij je kind en dat is weer belangrijk in de omgang met mensen op oudere leeftijd. Zo’n half uur een-op-een contact is dus enorm leerzaam, vooral in de eerste levensjaren van je kinderen.

Maar, vergeet ook jezelf niet. Ook wij als ouders hebben quality time nodig. Zoals Pont het zegt: “Het is voor kinderen niet verkeerd om te merken dat je naast je ouderrol ook andere dingen in het leven belangrijk vindt en daar ook tijd aan besteedt.” Je hebt dus een leven naast het ouder zijn en vaak word je er ook gewoon een leukere ouder door. Want je kan je hoofd even leegmaken en bent even geen vader of moeder.

Gezinstijd: hechting tussen broertjes en zusjes

Wat daarnaast ook belangrijk is, is quality time met het hele gezin. Denk aan spelletjes doen of samen een wandeling maken of iets creatiefs. Dit versterkt namelijk ook de hechting tussen eventuele broertjes en zusjes. En dat is ook weer iets wat later van pas komt, want zij hebben een belangrijke relatie samen, legt Pont uit.

Hoe Gaat Dat Bij Jullie Thuis-kijkers verbaasd over ‘Go with the flow’-opvoeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.