Kiki Meijer
Kiki Meijer Gezondheid 9 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Meer energie en minder stress door gratis schoolontbijt

Een gratis ontbijt op school voor jouw kind, dat klinkt als muziek in de oren en heel wat minder stress in de ochtend. 457 basisscholen in Nederland laten weten via een enquête dat zij gebruik maken van het schoolontbijt.

De kinderen eten daardoor gezonder en de maaltijd zorgt voor een samenhang tussen de kinderen, de ouders en de school. Wat een ontbijt wel niet teweeg kan brengen.

Ontbijten op school

Niks gaat boven een goed en stevig ontbijt. Het afgelopen jaar kregen kinderen op basisscholen in Nederland een gratis schoolontbijt.

Gratis ontbijt

Voeding is een basisbehoefte en zorgt voor samenhang. Uit het onderzoek van het Jeugdeducatiefonds is gebleken dat kinderen door een schoolontbijt meer energie en concentratie hebben op school. Vanaf oktober 2022 vroegen meer dan 500 basisscholen steun bij het fonds.

Om hun leerlingen een maaltijd of andere vorm van eten aan te bieden (in dit geval een ontbijt) kreeg Het Jeugdeducatiefonds hiervoor een subsidie van vijf miljoen euro vanuit de overheid. Hierdoor konden zij het effect van de schoolmaaltijden onder de basisscholen onderzoeken.

Onderwijsondersteunend personeel en ouders zorgden vaak voor de praktische organisatie rondom het ontbijt. Ook een groot aantal vrijwilligers hielp mee. Door het schoolontbijt aten de kinderen gezondere voeding, maakten ze kennis met nieuwe smaken en aten zij gevarieerder.

Armoede

De armoede in Nederland is aan het stijgen. Ook voor veel gezinnen brengt dit veel problemen met zich mee en veroorzaakt dit schaamte. Het risico dat een kind zonder ontbijt naar school gaat wordt dus alsmaar groter.

Veel ouders reageerden erg positief op het schoolontbijt waardoor de band werd versterkt tussen de school en de ouders. Hierdoor werd de schaamte om hulp te vragen minder. 44 procent van de ondervraagde leerkrachten geeft aan dat ouders door dit plan sneller om hulp vragen bij (financiële) problemen.

Belemmeringen schoolontbijt

Een schoolontbijt zorgt voor veel positieve effecten, maar het is nog best wel een uitdaging om zoiets in goede banen te leiden. 57 procent van de scholen geeft aan dat zij tijdens het organiseren van het schoolontbijt belemmeringen hebben gevoeld.

Het vereist veel tijd en inzet van bijvoorbeeld ouders of vrijwilligers. Sommige scholen hebben gewoon de tijd en de middelen gewoonweg niet om een schoolontbijt te organiseren.

Ook is het financieel niet altijd mogelijk om de boodschappen vanuit school voor te schieten en gaven scholen aan dat zij meer duidelijkheid nodig hadden over de duur van het budget. Ze willen namelijk niet dat ouders en kinderen aan een situatie wennen die van korte duur is.

Nieuw budget

Maar er is goed nieuws! Het ministerie van Onderwijs heeft bekendgemaakt 100 miljoen euro te willen vrijmaken voor dit project. Dit geldt voor basisscholen en middelbare scholen.

Er wordt gekeken op scholen naar het percentage kinderen die in armoede leven. Zo kan er onderscheid worden gemaakt in de scholen die het meest hiervoor in aanmerking komen.

Deze school geeft kinderen gratis lunch als gevolg van groeiende armoede

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.