Kiki Meijer
Kiki Meijer Gezin 7 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Groen en duurzaam leven: dé tips voor jou en je gezin

Groen en duurzaam leven met je kids. Tegenwoordig houden steeds meer gezinnen zich hiermee bezig. Het is belangrijk dat kinderen zich bewust zijn van het welzijn van de aarde. Zij moeten hier immers later nog kunnen wonen en hopelijk is dat mogelijk zonder mankementen.

Er zijn zoveel manieren om de wereld net een stukje duurzamer te maken. Jij kan hier samen met je kind aan beginnen. Deze groene en duurzame tips helpen jou en je gezin een eind op weg.

Tips voor een groener en duurzamer huishouden

Hier volgen een aantal tips waar onze moeder aarde blij van zal worden.

1. Afval scheiden en recyclen

Door het scheiden van je afval wordt de CO2 uitstoot aanzienlijk verminderd. Als je dat van jongs af aan met je kind doet bespaar je dus heel wat CO2.

Doordat je het afval scheidt verloopt de recyclen ook beter. Je bespaart veel meer natuurlijke grondstoffen en energie dan wanneer je alles op bij elkaar gooit en het verbrandt.

2. Duurzaam speelgoed

Koop in plaats van plastic speelgoed, houten speelgoed. Bij het produceren van houten speelgoed komen er namelijk geen schadelijke stoffen vrij terwijl dit bij plastic speelgoed wel gebeurt.

Het is dus ook nog eens gevaarlijk voor de gezondheid van je kind en dat wil je natuurlijk niet. Verder gaat houten speelgoed veel langer mee en is het ook nog eens biologisch afbreekbaar.

3.Tweedehands spullen

Als je continu nieuwe dingen aanschaft voor jezelf en je kind, ben je niet echt bepaald milieuvriendelijk bezig. Wanneer je iets tweedehands koopt hoeft er daarvoor in de plaats niet een nieuw kledingstuk, meubel of ander product te worden geproduceerd. Je bent op dat moment circulair bezig en blaast een tweede leven in jouw aankoop voor je kind of voor jezelf.

4. Ontspullen en doneren

Zelf kun je tweedehands spullen kopen, maar je kan natuurlijk ook je eigen spullen verkopen of doneren. Eens in de zoveel tijd is het nodig om te ontspullen. Je kind past niet meer in zijn oude kleren en het speelgoed is niet meer geschikt voor zijn leeftijd.

Andere mensen kan je hier heel blij mee maken. Zo zijn er genoeg goede doelen of containers waar jij en je kind oude spullen kunnen doneren.

5. Gebruik ecologische alternatieven

Herbruikbaar bakpapier, duurzame houten afwasborstels en waseitjes voor in de wasmachine. Het zijn allemaal ecologische alternatieven voor in jouw huishouden. Vaak is de aanschaf wat duurder, maar gaat het een veel langere tijd mee.

6. Vakantie

Op vakantie met je gezin gaan in de auto of met het vliegtuig. Het zijn eigenlijk no-go’s als je duurzaam wil leven. Een milieuvriendelijke optie is het reizen met de trein.

Een vliegreis is maar liefst zeven tot elf keer belastender voor het milieu dan diezelfde reis per trein. Dan is de keuze snel gemaakt als je een duurzamer leven wil opbouwen. Een vakantie in eigen land is ook altijd een optie.

7. Zelf je groenten kweken

Een eigen moestuintje in de tuin voor jouw en je kind. Zelf je eigen tomaten, kruiden en sla produceren is niet alleen leerzaam, maar je verspilt daardoor ook geen voedselkilometers.

Je kan samen met je kind er veel voldoening uithalen. Wanneer je eten is volgroeid kan je een lekkere maaltijd van je eigen verbouwde groenten maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.