Sofie Obbens
Sofie Obbens Mentale gezondheid 2 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Vermoeide kinderen aan het einde van het schooljaar? Kinderpsycholoog geeft advies

De drukte aan het einde van het schooljaar is weer merkbaar. En dat terwijl toch al vermoeide kinderen snakken naar vakantie. Hoe zorg je dat het leuk blijft voor je kind in deze periode waarin er zoveel gevraagd wordt van ze? Kinderpsycholoog Tischa Neve geeft advies.

Afscheid nemen van de juf en klasgenoten, de overgang naar een nieuwe klas, afsluiting van het sportjaar, schoolreisjes en noem maar op. Ook op school zijn de dagen vaak anders met allerlei afsluitingen, zoals sportdagen of de eindmusical.

Impact van drukte einde schooljaar

Dit zijn leuke activiteiten, maar daardoor is de structuur weg op school. Voor kinderen die daar gevoelig voor zijn, kan dat erg veel zijn. Tel daar de volle agenda van de ouders bij op en je krijgt oververmoeide kinderen.

Behapbare weekplanning

“Zorg dat je het behapbaar houdt”, zegt kinderpsycholoog Tischa Neve. “Kijk goed naar de weekplanning van je kind. Wat kan je kind aan? Bij jonge kinderen kun je zelf prioriteiten stellen, leg dan uit dat het een beetje teveel is en ze morgen weer mogen spelen. Hoe ouder je kind is, hoe meer je samen keuzes kunt maken. Waar willen ze wel naartoe en waar niet? Geef ze de regie hierin.

Kijk ook kritisch naar je eigen agenda. Zorg ervoor dat je je voorbereidt op de vakantieperiode en voorkom dat je last minute nog van alles moet pakken en inslaan. Probeer je agenda niet te vol te plannen en beoordeel of je kind het aankan dat je naar dat tennistoernooi of die barbecue gaat. Als jij zelf onrustig wordt wanneer je weggaat, wordt je kind dat ook. Maak dan keuzes in je weekplanning.

Basisroutine voorkomt vermoeide kinderen

Kinderen varen goed bij structuur en een basisroutine, zorg dat je je daar in deze drukke periode aan houdt. Houd je aan de vaste tijden om te eten en vaste bedtijden. Met dit mooie weer en de lange dagen laten we de bedtijden vaak versloffen, maar juist nu zijn die belangrijk.

Zorg ook dat je genoeg tijd besteedt aan je kind. Dat hoeven geen hoogdravende uitjes te zijn, zoals naar een pretpark met lange rijen. Houd het klein, de deur uit gaan geeft juist alleen maar prikkels. Kinderen willen gewoon tijd samen doorbrengen met hun ouders.

Verbinding

Wanneer je tijd doorbrengt samen met je kind, zorg dan voor verbinding. Leg beiden je telefoon weg om echt contact te maken en neem tijd om naar je kind te luisteren. Zoek verbinding op de overgangsmomenten, zoals bij het thuiskomen van school en het naar bed gaan. Ga bijvoorbeeld bij je kind in bed liggen en bespreek de dag, de week en hoe het met je kind gaat. Luister en zorg dat je er voor je kind bent, juist nu in deze drukke periode.”

Kinderpsycholoog Tischa Neve heeft een inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden uitgebracht. Hierin staan praktische tips die je direct in de praktijk kan brengen bij het opvoeden van je kind. Ook heeft ze een gratis podcast ‘Even over mijn kind’. Deze tips helpen om vermoeide kinderen te voorkomen of het in ieder geval een stukje makkelijker te maken!

Dit is waarom je één op één tijd met je kind in je agenda wil zetten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.