Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 12 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Wat is een natte droom precies? Alle handige informatie op een rijtje

Een natte droom is een normaal en natuurlijk onderdeel van de seksuele ontwikkeling en rijping van een jongen. Maar wat is het precies en wanneer komt het voor? Dit en meer lees je hieronder.

Ook geven we je wat handige tips over hoe je hierover met je zoon kan praten, zonder dat het awkward voor hem wordt.

Wat is een natte droom precies?

Een natte droom is een onvrijwillige zaadlozing tijdens de slaap. Dit treedt op wanneer een jongen of man een seksuele droom heeft, waardoor er ejaculatie plaatsvindt zonder bewuste controle. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit volkomen normaal is en geen reden tot zorgen.

Wanneer vindt dit bij jongens plaats?

Natte dromen beginnen meestal tijdens de puberteit, op het moment dat het lichaam van een jongen hormonale veranderingen ondergaat. Een natte droom is vaak een teken van de ontwikkeling van de seksuele functie. Zo’n natte droom kan in het begin frequent voorkomen, maar dat zal na verloop van tijd afnemen. Wanneer het begint, hoe vaak het gebeurt en wanneer het afneemt, dat is moeilijk te zeggen. Dit zal namelijk voor iedereen anders zijn.

Hoe praat je erover met je zoon?

Het bespreken van seksualiteit met je zoon kan een gevoelig onderwerp zijn, maar toch is het belangrijk om met hem in gesprek te gaan. Hoe pak je dit aan en wat is het beste moment hiervoor? Hier zijn enkele handige tips om het gesprek aan te gaan.

Praat op het juiste moment

Probeer een moment uit te kiezen waarop jullie allebei ontspannen zijn en niet gestoord kunnen worden. Op deze manier zal je zoon het meest relaxed zijn.

Wees open en eerlijk

Geef wat informatie over natte dromen en vertel daar ook bij dat natte dromen normaal zijn tijdens de puberteit. Ook kun je benoemen dat dit een onderdeel is van de seksuele ontwikkeling.

Stel je zoon gerust

Misschien is je zoon geschrokken of wat overstuur. Het is dan belangrijk om je kind gerust te stellen. Benoem meerdere keren dat het normaal is en dat iedere jongen hiermee te maken krijgt. Ook is het belangrijk om te benoemen dat het geen reden is voor schaamte of angst.

Geef antwoord op eventuele vragen

Merk je dat je zoon vragen heeft over dit onderwerp? Dan is het aan jou als ouder de taak om deze vragen te beantwoorden. Doe dit eerlijk en op een begrijpelijke manier, zodat hij het goed snapt.

Hygiëne benadrukken

Ook is het belangrijk, wanneer je het toch hebt over dit onderwerp, om een goede hygiëne te benadrukken. Leg uit dat het meer dan normaal, en zelfs nodig, is om na een natte droom een boxer of pyjamabroek te verschonen.

Lekker door de modder rollen: 5x tips om het immuunsysteem van je kind te verbeteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.