Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 2 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Rode haren van dochter laten afknippen en verven? ‘Pas vanaf mijn twintigste accepteerde ik mijn haarkleur’

Onlangs deelden we op onze Facebookpagina het dilemma van Fleur (44). Zij vroeg zich af: “Jarenlang hebben we gespaard voor het lange rode haar van onze dochter. Nu wil ze haar haren afknippen én verven. Kan ik dit tegenhouden?” En daar reageerden jullie massaal op.

We delen een greep uit de reacties.

Lange rode haren afknippen en verven

De dochter (14) van Fleur heeft mooi, lang, rood haar, wat volgens Fleur echt bij haar past. Nu wil haar dochter haar lange haar afknippen. “Daar schrok ik echt wel even van, het lijkt me zo zonde als ze dat af laat knippen. Het is nu ongeveer tot op haar billen en ze wil het liefste haar tot net over haar schouders. Ze heeft er wel heel goed over nagedacht, want ze wil het haar doneren. Tot ze met de mededeling kwam dat ze het dan ook meteen wil laten verven! Donkerbruin… Ik kan wel huilen bij alleen al de gedachte. Kan ik dit tegenhouden of heeft ze een leeftijd dat ze dit zelf kan bepalen?”

Lees hier het hele verhaal van Fleur, mocht je het hebben gemist. Dit zijn jullie adviezen voor Fleur:

1. Zelf bepalen

“Het is maar haar hè, dat groeit gewoon weer aan. Mijn kinderen (de jongste is 8) mogen gewoon zelf bepalen hoe ze hun haar laten knippen, zij moeten ermee rondlopen en ik wen er wel aan als ik het minder geweldig vind.” – Jacqueline.

2. Pas na mijn twintigste geaccepteerd

“Ik had zelf ook roodkleurig haar. Op de middelbare kreeg ik moeite met mijn haar en de kleur, toen heb ik het eerst zelf geverfd, maar het werd groen, omdat rood haar heel moeilijk te kleuren is. Daarna ging ik naar de kapper en liet ik daar mijn haar verven. Dat heb ik daarna tot mijn twintigste gedaan, pas toen accepteerde ik mijn eigen haarkleur weer. Ik snap echt dat het zonde is, maar ik zou haar het laten uitvinden. Als je iets gaat verbieden, wordt nog interessanter en rood haar valt meer op en dat wil je als puber echt niet.” – Sabrina.

3. Kleuren vanaf haar zestiende

“Je kunt misschien beginnen met het goedkeuren van de knipbeurt en dan afspreken dat ze het mag kleuren vanaf bijvoorbeeld haar zestiende.” – Sabine.

4. Experimenteren

“Lekker experimenteren, daar leer je van en krijg je lef door. Mijn dochter heeft ook haar superlange, prachtige haar heel kort geknipt. Ook wilde ze haar haren verven in een kleur die er niet meer uitging. Nu heeft ze weer lang haar, maar wil ze het weer kort. Mijn advies is om het gewoon te proberen, het haar groeit wel weer aan. Maar je kunt gerust zeggen dat je haar lange rode haar mooi vindt, maar kijk het eens aan. Ik vind het korte haar bij mijn dochter ook mooi. Maar ik ken het gevoel hoor.” – Elise.

5. Hoort bij ontwikkeling en eigen identiteit

“Mijn dochter is ook veertien. Als ze haar haar zou willen afknippen, zou ik dat wel toestaan. Dit soort keuzes maken hoort bij haar ontwikkeling en het vormen van haar eigen identiteit (ook al is dat dezelfde coupe als al haar vriendinnen). Mijn dochter was 10 toen ze uit eigen wil haar lange haar tot een korte bob liet afknippen en haar vlechten doneerde. Misschien is in plaats van haar haar verven, een kleurspoeling een idee? Bevalt het niet, dan is het er na een paar keer wassen uit en de afgeknipte haren groeien ook wel weer aan.” – Michelle.

6. Lekker haar gang laten gaan

“Nee, ik vind niet dat je haar moet tegen houden, zeker niet als ze het er al een poosje over heeft. Blijkbaar vind jij haar haren mooier dan zijzelf. Zij moet er mee lopen, dus laat haar lekker haar gang gaan. Het is maar haar hé, het groeit wel weer aan.” – Monica.

7. Moeder was kwaad

“Ik mocht mijn haar vroeger ook niet afknippen. Toen ik op mijn zestiende met mijn vriendinnen een weekje in de stacaravan logeerde, werd mijn haar geknipt en geverfd. Wat was mijn moeder kwaad!”– Amanda.

8. Niet tegenhouden

“Jij mag het zonde vinden, maar als dit is wat je dochter graag wil, zal ik haar niet tegenhouden.” – Grietje.

Dilemma: ‘Heb ik nog iets te zeggen over de opleiding die mijn zoon wil volgen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.