Sanne Verweij
Sanne Verweij Opvoeden 14 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Slimmer, maar altijd schuldig: de voor- en nadelen van het oudste kind zijn

Met meerdere kinderen in huis weet je dat alle kinderen verschillende karaktereigenschappen hebben. Toch zijn er een aantal kenmerken die vrijwel altijd bij de oudste kinderen voorkomen. Herken jij ze?

Wist je dat het oudste kind meestal een groter verantwoordelijkheidsgevoel heeft? Deze en nog meer weetjes hieronder!

Voordelen van het oudste kind zijn

Herken jij deze kenmerken terug in jouw kind?

Groter prestatievermogen

De oudsten willen het liefste hun ouders pleasen, waardoor er volgens Ben Dattner, psycholoog en hoogleraar, een groter prestatievermogen ontstaat. Hoe dit prestatievermogen ontstaat? De oudste kinderen ervaren hogere verwachtingen en worden eerder gedwongen zelfstandig te zijn omdat ze bijvoorbeeld op de jongsten moeten passen.

Alles is nieuw

Omdat je de eerste bent, krijg je ook van alles nieuw. Als de oudste kan je zelf kiezen wat je leuk vindt. Dat is wel anders dan bij de jongste, want die krijgt meestal de afdankertje en heeft dus vaak  weinig te kiezen.

Slimmer

Sommige onderzoeken geven aan dat de oudsten slimmer zijn. In 2007 bestudeerde Science 250.000 Noorweegse mannen van rond de achttien jaar.  Vervolgens moesten de jongere broers de test ook maken toen zij net zo oud waren. Daaruit werd geconcludeerd dat de oudste kinderen hogere scores hadden en dus ‘slimmer’ waren. Dit komt waarschijnlijk doordat ze broertjes en zusjes helpen leren en ze de meeste aandacht van de ouders kregen bij het leren.

Verantwoordelijkheid

De oudste neemt vaak de verantwoordelijkheid op zich door even op de kleintjes te letten of het “wel even te regelen.” Ze willen daarnaast het goede voorbeeld geven (door alles perfect te doen) aan broertjes en zusjes. Door deze verantwoordelijkheid ontwikkelt de oudste zich als leider.

Onverdeelde aandacht

Als eerstgeborene heb je het voorrecht dat je alleen-tijd hebt met je ouders. Omdat er nog geen broertjes en zusjes zijn, hoef hij de tijd en aandacht nog niet te delen. Die vele aandacht kun je ook herleiden naar een onderzoek van het CBS. Daaruit kwam dat ouders het gelukkigst zijn tijdens de zwangerschap en de geboorte van het eerste kind. Dat is toch maar mooi meegenomen!

Nadelen van het oudste kind zijn

Helaas zit er aan elk voordeel ook een nadeel…

Schuldig

Is de jongste aan het brullen? Dan is het al snel de schuld van de oudste. Of is er een discussie waarbij beide kinderen niet willen opgeven? Dan wordt het oudste kind eruit gepikt. De oudste wordt toch vaak gezien als degene die het meest verantwoordelijke hoort te zijn.

Oppassen

De ouders gaan er een avondje op uit en wie blijft er over met de kleintjes? Precies, je raadt het al: de oudste. Net nu hij ook grootse plannen had. Dat wordt dus thuisblijven…

Gloednieuw

Omdat alles wat de grootste doet ook de eerste keer voor de ouders is, zitten hier voor- en nadelen aan. Alles wat je als oudste doet is interessant, maar er kan ook verkeerd gehandeld worden omdat de situatie zich nog niet eerder voor heeft gedaan.

Vrijheid

Wat is het zuur als het broertje of zusje opeens veel eerder die telefoon krijgt, waar de oudste jaren om heeft moeten zeuren. Of als de jongste veel langer weg mag blijven met uitgaan.

Druk

Altijd het goede voorbeeld willen en moeten geven, kan zorgen voor extra druk.

 

De voor- en nadelen van het jongste kind zijn

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.