Redactie
Redactie Eten en Voeding 28 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe praat je met kinderen over eten om een gezond lichaamsbeeld te stimuleren

In tijden waarin we perfecte plaatjes aan de lopende band voorbij zien komen op Instagram en Facebook, is het niet altijd makkelijk om er een gezond lichaamsbeeld op na te houden. Voor veel vrouwen is het een uitdaging om met een forse dosis body positivity in het leven te staan. Dat is jammer, want wij vrouwen (en mannen) hebben de verantwoordelijkheid om een gezond lichaamsbeeld aan onze kinderen mee te geven. Maar hoe doen we dit?

We zijn het er vast allemaal over eens dat kinderen opvoeden een full-time-job is. Aankleden, ontbijten, tanden poetsen, naar school brengen, van school ophalen, huiswerk, avondeten en weer in bed: te midden van deze dagelijkse routine is het vaak moeilijk om stil te staan bij de manier waarop we tegen kinderen communiceren.

Invloed opvoeding op het lichaamsbeeld

Toch is het erg belangrijk om te reflecteren op de boodschappen die we kinderen (onbewust) meegeven. Neem nu bijvoorbeeld aan de eettafel. We willen allemaal niets liever dan dat onze kinderen voldoende groenten en fruit eten en niet te veel snoepen. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de manier waarop we dit aanpakken een grote invloed heeft op het lichaamsbeeld van kinderen op latere leeftijd.

De resultaten van dit onderzoek wijzen op een duidelijk patroon: hoe kritischer en restrictiever men praat tegen kinderen, hoe groter de kans is op lichaamsschaamte, inflexibele eetgewoontes en zelfs eetstoornissen. Dat bleek uit de bevraging van meer dan 400 vrouwen tussen 18 en 40 jaar.

Onbewuste opmerkingen

Het interessante aan deze studie is dat restrictieve en kritische uitspraken heus niet allemaal afkomstig zijn van kwade en gemene ouders. Zelfs de meest zachtaardige en goed bedoelende ouders doen soms onbewust uitspraken die een negatieve stempel drukken op het lichaamsbeeld van kinderen.

Dit kan gebeuren aan de eettafel, maar ook daar buiten. Ook wanneer we opmerkingen maken over televisiefiguren, kunnen kinderen meeluisteren. Dit alles beïnvloedt de manier waarop kinderen hun eigen lichaam en dat van anderen zien. Het is dus raadzaam om hier bewust mee om te gaan, want willen we niet allemaal dat onze kinderen opgroeien met een positief en gezond lichaamsbeeld?

Gezond lichaamsbeeld bij kinderen stimuleren

De truc is vooral om positieve en bemoedigende boodschappen te communiceren aan kinderen. Zodra we het hebben over negatieve effecten (van bijvoorbeeld snoep) oefent dit een bepaalde druk op kinderen uit. Beter is dus om uit te leggen dat fruit heel erg gezond is omdat er vitaminen inzitten die maken dat we minder snel ziek worden en beter kunnen sporten.

Focus op het gevoel na gezond eten

Een bijkomende strategie is om kinderen te leren voelen dat wat ze eten invloed heeft op hun lichaamsgevoel. Vraag aan kinderen op welk moment ze zich het beste voelen: na een gezonde maaltijd en een middag buitenspelen of na snoep en een middag op de bank?

De boodschap is hier dat hoe beter je voor je lichaam zorgt, hoe beter het lichaam kan functioneren. Kinderen die dat meekrijgen op jonge leeftijd, leren luisteren naar de noden van hun lichaam. Dit zorgt ervoor dat mindful eetgedrag op latere leeftijd een vanzelfsprekendheid wordt. Mooi, toch?

Door positieve en bewuste boodschappen te communiceren aan onze kinderen, kunnen we de jongere generatie op weg helpen naar een gezond lichaamsbeeld.

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.