Gina Koninkx
Gina Koninkx Puber 10 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Welke huishoudelijke taken kan een tiener uitvoeren?

Nu je kinderen wat ouder zijn, is het heerlijk om ze thuis aan het werk te zetten. Het is belangrijk dat ze leren dat ze hun steentje moeten bijdragen aan het huishouden. Dat scheelt ook jou weer wat werk, je bent toch zeker geen hotel. Al denken ze dat soms wel. Ach, ze leren het wel af als je ze de volgende zes huishoudelijke taken toebedeelt.

Tieners zijn goed in staat om huishoudelijke taken uit te voeren. Zo leren ze ook nog eens steeds beter voor zichzelf te zorgen totdat ze echt hun vleugels uitlaan.

Huishoudelijke taken voor een tiener

Vraag jij je af welke taken nou geschikt zijn voor je tiener? Wij hebben de meest reguliere taken die kids thuis uitvoeren voor je op een rij gezet.

1. Eigen kamer opruimen

Op de doorsnee kamer van een puber lijkt er wel een bom te zijn ontploft. Echt niet dat jij je daar elke dag gaat begeven om de boel weer op te ruimen. Spreek daarom af met je tiener dat hij of zij zelf verantwoordelijk is voor het opruimen van de slaapkamer. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld het opruimen van kleren (wat schoon is kan in de kast, wat vies is in de was) en het netjes houden van het bureau.

2. Stofzuigen

Ook stofzuigen is een prima taakje voor je tiener. Dit moet zo vaak gebeuren in huis dat het wel lekker is als jullie dit een beetje kunnen afwisselen. Laat bijvoorbeeld je ene kind de onderverdieping doen en de ander de bovenverdieping. Teamwork makes the dream work.

3. De vaatwasser in- en uitruimen

Prent je kinderen al op jonge leeftijd in dat iedereen zijn eigen vieze servies en bestek in de vaatwasser zet. Als ze wat ouder zijn mag je ze gerust de hele vaatwasser laten in- of uitruimen. Elke avond kan een ander dit doen. Werken ze niet mee? Dan mogen ze pas naar buiten als het klusje is geklaard.

4. De tafel dekken

De tafel dekken is nog zoiets en overigens ook hartstikke hard nodig als jij ondertussen staat te koken. Alles kan netjes door jouw tiener op tafel worden gezet. Zo leren ze ook dat iedereen wat bijdraagt aan één gezamenlijke activiteit: het eten.

5. Helpen met de boodschappen

Neem je tiener regelmatig mee naar de supermarkt. Niet alleen een handige hulp voor jou, maar ook om ze te leren verantwoorde keuzes te maken.

6. Helpen met koken

Kinderen die (gezond) leren koken hebben meer de neiging er zelf een gezond eetpatroon op na te houden later. Laat je kind daarom regelmatig helpen met koken. Je kan de hulp goed gebruiken en zo weet je zeker dat je 18-jarige student straks een verantwoorde maaltijd voor zichzelf kan klaarmaken. Win-win dus.

Onderzoek wijst uit: kinderen die klusjes doen in huis zijn succesvoller als volwassene

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.